Головна Науково-практичні коментарі Господарський кодекс Розділ III (ст.133-172) Глава 17 (ст.163-166) Стаття 165. Придбання цінних паперів суб'єктами господарювання

Стаття 165. Придбання цінних паперів суб'єктами господарювання

Розділ III (ст.133-172) - Глава 17 (ст.163-166)
146

Стаття 165. Придбання цінних паперів суб'єктами господарювання

1. Суб'єкти господарювання можуть придбавати акції та інші цінні папери, зазначені у цьому Кодексі, за рахунок коштів, що надходять у їх розпорядження після сплати подат­ків та відсотків за банківський кредит, якщо інше не встановлено законом. 2. Цінні папери оплачуються суб'єктами господарювання у гривнях, а у випадках, пе­редбачених законом та умовами їх випуску в обіг, - в іноземній валюті. Незалежно від виду валюти, якою проведено оплату цінних паперів, їх вартість виражається у гривнях. 3. Операції купівлі-продажу цінних паперів здійснюють їх емітенти, власники, а також торговці цінними паперами-посередники у сфері випуску та обігу цінних паперів. Види та порядок здійснення зазначеної діяльності визначаються цим Кодексом та іншими за­конами.

 

1. Частина 1 коментованої статті встановлює загальне правило, за яким суб'єкти господа­рювання можуть придбавати цінні папери за рахунок коштів, що надходять у їх розпоря­дження після сплати податків та відсотків за банківський кредит. Це ж правило міститься в частині 2 статті 8, частині 2 статті 12, статті 19 Закону України «Про цінні папери і фондову біржу». Винятки із загального правила можуть бути встановлені законом.

2. Частина 2 статті 165 ГК встановлює валюту платежу в разі придбання цінних паперів суб'єктами господарювання. За загальним правилом (ч. 1 ст. 192 ЦК) законним платіжним засобом, обов'язковим для приймання за номінальною вартістю на всій території України, є грошова одиниця України - гривня.

Оплата цінних паперів в іноземній валюті здійснюється лише у випадках, передбачених законом та умовами їх випуску в обіг.

Так, акції оплачуються в іноземній валюті у випадках, передбачених статутом акціонер­ного товариства (ч. 1 ст. 8 З

акону України «Про цінні папери і фондову біржу»), а облігації зовнішніх державних позик України оплачуються виключно в конвертованій іноземній ва­люті відповідно до умов їх випуску (ч. 4 ст. 14і Закону України «Про цінні папери і фондову біржу»). Проте, незалежно від виду валюти, якою проведено оплату цінних паперів, їх вар­тість виражається у гривнях.

3. Частина 3 коментованої статті встановлює коло осіб, які можуть здійснювати операції купівлі-продажу цінних паперів. По-перше, це емітенти цінних паперів (наприклад, акціо­нерне товариство не лише продає акції в ході їх відкритої підписки, а й має право викупити в акціонера оплачені ним акції для їх наступного перепродажу, розповсюдження серед своїх працівників). По-друге, операції купівлі-продажу цінних паперів вправі здійснювати їх власники (наприклад, громадянин або юридична особа може продати або купити в іншого акціо­нера акції товариства, акціонером якого він є). По-третє, операції купівлі-продажу цінних паперів здійснюють торговці цінними паперами - посередники у сфері випуску та обігу цін­них паперів.

При цьому купівля-продаж цінних паперів, що здійснюється торговцем цінними папера­ми від свого імені, за дорученням і за рахунок іншої особи, визнається комісійною діяль­ністю по цінних паперах, а купівля-продаж цінних паперів, що здійснюється торговцем цін­ними паперами від свого імені та за свій рахунок, - комерційною діяльністю по цінних папе­рах (ч. 4, 5 ст. 26 Закону України «Про цінні папери і фондову біржу»).

Умови здійснення операцій купівлі-продажу цінних паперів торговцями цінними папера­ми встановлені, зокрема, ст. 26-30 Закону України «Про цінні папери і фондову біржу».

 

< Попередня   Наступна >