Головна Науково-практичні коментарі Господарський кодекс Розділ III (ст.133-172) Глава 14 (ст.133-147) Стаття 144. Підстави виникнення майнових прав та обов'язків суб'єкта господарювання

Стаття 144. Підстави виникнення майнових прав та обов'язків суб'єкта господарювання

Розділ III (ст.133-172) - Глава 14 (ст.133-147)
187

Стаття 144. Підстави виникнення майнових прав та обов'язків суб'єкта господа­рювання

1. Майнові права та майнові обов'язки суб'єкта господарювання можуть виникати: з угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, що йому не суперечать; з актів органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб у випадках, передбачених законом; внаслідок створення та придбання майна з підстав, не заборонених законом; внаслідок заподіяння шкоди іншій особі, придбання або збереження майна за раху­нок іншої особи без достатніх підстав; внаслідок порушення вимог закону при здійсненні господарської діяльності; з інших обставин, з якими закон пов'язує виникнення майнових прав та обов'язків суб'єктів господарювання. 2. Право на майно, що підлягає державній реєстрації, виникає з дня реєстрації цього майна або відповідних прав на нього, якщо інше не встановлено законом.

 

1. У частині 1 коментованої статті названо примірний перелік підстав виникнення майно­вих прав та обов'язків суб'єктів господарювання.

Так, майнові права та майнові обов'язки суб'єкта господарювання можуть виникати з угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, що йому не супе­речать. Господарський кодекс не містить визначення поняття «угода», проте зазначає, що угода спрямована на встановлення, зміну або припинення господарських зобов'язань (ч. 1 ст. 180 ГК), що виникають з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать (ст. 174 ГК).

Акти органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб є підставою виникнення майнових прав та обов'язків суб'єктів господарювання у випадках, передбачених законом. Слід зазначити, що згідно з ча

стиною 2 статті 19 Конституції Укра­їни органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зо­бов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Консти­туцією та законами України.

До органів державної влади відносяться: орган законодавчої влади, міністерства, інші центральні чи місцеві органи виконавчої влади, органи судової влади та прокуратури (див.: Закон України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти» [141]).

Органами місцевого самоврядування є: а) сільські, селищні, міські ради, що представля­ють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України та іншими зако­нами; б) обласні та районні ради, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст, у межах повноважень, визначених Конституцією України та іншими закона­ми, а також повноважень, переданих їм сільськими, селищними, міськими радами (ч. 1,2 ст. 10 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» [324]).

Виникнення майнових прав і обов'язків суб'єкта господарювання можливе також вна­слідок створення та придбання майна з підстав, не заборонених законом (див., зокрема, ко­ментар до ст. 140 ГК).

Заподіяння шкоди іншій особі, придбання або збереження майна за рахунок іншої особи без достатніх підстав є підставою виникнення господарського зобов'язання (див. коментар до ст. 174 ГК).

Прикладом порушення вимог закону при здійсненні господарської діяльності як підстави виникнення майнових прав і обов'язків суб'єкта господарювання можуть бути обставини, що випливають із положень частини 1 статті 230 ГК, яка встановлює обов'язок учасника гос­подарських відносин сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяль­ності господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), а також час­тини 1 статті 241 ГК, яка встановлює обов'язок сплати суб'єктом господарювання до від­повідного бюджету адміністративно-господарського штрафу за порушення встановлених правил здійснення господарської діяльності (ч. 1 ст. 241 ГК) тощо.

Майнові права та обов'язки можуть виникнути і з інших обставин, з якими закон пов'язує виникнення майнових прав та обов'язків суб'єктів господарювання.

2. Частина 2 коментованої статті встановлює, що право на майно, яке підлягає державній реєстрації, виникає з дня реєстрації цього майна або відповідних прав на нього, якщо інше не встановлено законом. Наприклад, право на використання географічного зазначення ма­ють лише суб'єкти господарювання, які виробляють товари (надають послуги), щодо яких здійснено державну реєстрацію відповідного географічного зазначення (ч. 1 ст. 160 ГК).

 

< Попередня   Наступна >