Головна Науково-практичні коментарі Господарський кодекс Розділ ІІ (ст.55-131) Глава 9 (ст.79-92) Стаття 84. Наслідки укладення угод до реєстрації господарського товариства

Стаття 84. Наслідки укладення угод до реєстрації господарського товариства

Розділ II (ст. 55-131) - Глава 9 (ст.79-92)
171

Стаття 84. Наслідки укладення угод до реєстрації господарського товариства

1. Господарське товариство може відкривати рахунки у банках, а також укладати до­говори та інші угоди лише після його державної реєстрації. Угоди, укладені засновника­ми товариства до дня його реєстрації, визнаються такими, що укладені з товариством, тільки за умови їх подальшого схвалення товариством в порядку, визначеному зако­ном та установчими документами. 2. Угоди, укладені засновниками до дня реєстрації товариства і в подальшому не схва­лені товариством, тягнуть за собою правові наслідки лише для осіб, які уклали ці угоди.

 

1. Господарське товариство діє як юридична особа з дня його державної реєстрації. Тому лише після державної реєстрації товариства, тобто після набуття статусу юридичної особи, воно може вступати в господарсько-правові відносини з іншими суб'єктами господарюван­ня, зокрема - відкривати рахунки в банках, укладати договори та інші угоди. У той же час для забезпечення державної реєстрації господарського товариства виникає потреба здійсни­ти окремі юридичні дії від імені та в інтересах товариства, що створюється, наприклад взяти в оренду приміщення для розміщення офісу (потрібно укласти договір оренди від імені та в інтересах товариства), відкрити в банку рахунок для формування статутного фонду (на цей рахунок робляться грошові внески засновником (засновниками) товариства - до державної реєстрації товариства кожен з його засновників може, а в окремих випадках - повинен, зро­бити такі внески), приймати майнові внески засновників товариства тощо. Хто це зробить, якщо господарське товариство як юридична особа ще не з'явилось? Відповідь на це запитан­ня дає норма ГК України - від імені та в інтересах товариства до його державної реєстрації діють його засновники (або засновник — це питання про повноважного представника (пред­ставників) товариства до дня його державно

ї реєстрації можна вирішити на установчих збо­рах та зафіксувати в протоколі установчих зборів), які можуть укладати потрібні для товари­ства угоди з обов'язковою умовою - такі угоди визнаються укладеними з товариством тільки за умови їх подальшого схвалення товариством у порядку, визначеному законом та установ­чими документами.

У разі якщо угоди засновників у подальшому схвалюються товариством (з дотриманням порядку, визначеного законом та/або установчими документами товариства), вони стають угодами товариства з відповідними наслідками. Отже, відповідальність за невиконання чи неналежне виконання засновниками зобов'язань, передбачених такими угодами, нестиме то­вариство.

2. Якщо від імені і в інтересах господарського товариства його засновником (засновника­ми) були укладені якісь угоди, але в подальшому (після державної реєстрації товариства та набуття ним статусу юридичної особи) вони не були схвалені товариством з будь-яких причин, такі угоди тягнуть за собою правові наслідки за невиконання чи неналежне виконання договірних зобов'язань не для господарського товариства, а лише для осіб, які уклали ці уго­ди, тобто для засновника (засновників) господарського товариства.

При цьому відповідальність засновників акціонерного товариства (ч. 7 ст. 83 цього Кодек­су, ч. З ст. 26 Закону «Про господарські товариства»), повного товариства (ч. 5 ст. 80 цього Кодексу, ст. 66 цього Закону) має бути солідарною.

Примітка. У Цивільному кодексі України стаття подібного змісту відсутня.

 

< Попередня   Наступна >