Головна Науково-практичні коментарі Господарський кодекс Розділ ІІ (ст.55-131) Глава 9 (ст.79-92) Стаття 86. Вклади учасників та засновників господарського товариства

Стаття 86. Вклади учасників та засновників господарського товариства

Розділ II (ст. 55-131) - Глава 9 (ст.79-92)
160

Стаття 86. Вклади учасників та засновників господарського товариства

1. Вкладами учасників та засновників господарського товариства можуть бути бу­динки, споруди, обладнання та інші матеріальні цінності, цінні папери, права користу­вання землею, водою та іншими природними ресурсами, будинками, спорудами, а та­кож інші майнові права (включаючи майнові права на об'єкти інтелектуальної влас­ності), кошти, в тому числі в іноземній валюті. 2. Вклад, оцінений у гривнях, становить частку учасника та засновника у статутному фонді товариства. Порядок оцінки вкладів визначається в установчих документах гос­подарського товариства, якщо інше не передбачено законом. 3. Забороняється використовувати для формування статутного фонду товариства бюджетні кошти, кошти, одержані в кредит та під заставу. Фінансовий стан засновни­ків - юридичних осіб щодо їх спроможності здійснити відповідні внески до статутного фонду господарського товариства у випадках, передбачених законом, повинен бути перевірений належним аудитором (аудиторською організацією) у встановленому по­рядку, а майновий стан засновників - громадян має бути підтверджений декларацією про їх доходи і майно, завіреною відповідним податковим органом.

 

1. За загальним правилом, засновники та учасники господарського товариства можуть робити свої вклади у формі майнових об'єктів (будинків, споруд, обладнання тощо), цінних паперів, майнових прав (у тому числі на користування землею, водою та іншими природни­ми ресурсами, будинками, спорудами, майнові права на об'єкти інтелектуальної власності), грошових коштів у національній та/або іноземній валюті. Якщо цією частиною статті 86 ГК визначаються загальні правила щодо вкладів засновників та учасників господарських то­вариств, то спеціальні встановлюються законами «Про банки і банківську діяльність» [61] (ст. 32), «Про страхування» [459] (ч. 4-6 ст. 2), «Про інститути спіль

ного інвестування (пайо­ві та корпоративні інвестиційні фонди)» [297] (ч. 1 ст. 10) та Ін.

2. Оцінка вкладу засновника/учасника в гривнях рівнозначна його частці у статутному фонді товариства і відповідно - у пов'язаних з цим можливостях (участі в розподілі прибутку товариства, його майна у разі ліквідації, але насамперед - можливості впливу на товариство шляхом участі в управлінні його справами). Якщо в персональних товариствах (повному та командитному) можливості щодо управління справами товариства в учасників, які несуть повну додаткову відповідальність за зобов'язаннями товариства, рівні та не залежать від роз­міру їх часток, то в об'єднаннях капіталів (акціонерному товаристві, товаристві з обмеженою відповідальністю і товаристві з додатковою відповідальністю) це питання вирішується інак­ше. Формально всі учасники (за винятком власників привілейованих акцій) мають право бра­ти участь в управлінні справами товариства шляхом участі в загальних зборах учасників това­риства, рішення на яких приймаються простою чи кваліфікованою більшістю голосів. Однак кількість голосів учасника, якими він може оперувати на загальних зборах (у тому числі при обранні складу виконавчого та контрольного органів), прямо пропорційна його частці у ста­тутному фонді (тобто залежить від грошової оцінки його вкладу). Відтак, грошова оцінка вкладу, зробленого у формі майна, цінних паперів, майнових прав, стає вирішальною у визна­ченні розміру частки учасника, який використав таку форму вкладу. Зрозумілим у зв'язку з цим є прагнення таких осіб завищити подібну оцінку, що призводить до негативних наслідків для решти учасників - відповідного зменшення їх часток. Для попередження подібних зло­вживань встановлюються правові механізми оцінки вкладів, зроблених у негрошовій формі. Господарський кодекс відносить вирішення цього питання на локальний рівень. Отже, поря­док оцінки вкладів визначається в установчих документах господарського товариства, якщо інше не передбачено законом (п. «є» ст. 36 Закону «Про господарські товариства» - щодо ак­ціонерних товариств; ст. 7 Закону «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» [371] - щодо державних та комунальних часток у господарських това­риствах за участю держави чи територіальної громади).

3. З мстою захисту Інтересів кредиторів товариства забороняється використовувати для формування його статутного фонду кошти, що підлягають поверненню або мають цільове призначення, зокрема: бюджетні кошти, кошти, одержані в кредит і під заставу. Запобіганню зловживанням з боку засновників має сприяти перевірка або підтвердження їх фінансового стану. Спроможність засновників - юридичних осіб здійснити відповідні внески до статут­ного фонду господарського товариства підлягає (згідно з установленим порядком) перевірці незалежним аудитором (аудиторською організацією) у передбачених законом випадках (зо­крема, щодо засновників відкритих акціонерних товариств - ч. 4 ст. 13 Закону «Про госпо­дарські товариства»). Майновий стан засновників - громадян має бути підтверджений декла­рацією про їх доходи І майно, завіреною відповідним податковим органом.

Підтвердження майнового стану засновників особливого значення набуває для кредито­рів персональних товариств, оскільки відповідно до закону кредитори, претендуючи на пов­не покриття боргу товариства, можуть розраховувати не лише на майно товариства, а й на су­купність майна, що належить на праві власності його учасникам з повною відповідальністю.

Цієї статтею визначаються загальні правила щодо вкладів засновників та учасників госпо­дарських товариств, а спеціальні правила встановлюються законами «Про банки і банківську діяльність» (ст. 32), «Про страхування» (ч. 4-6 ст. 2), «Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)» (ч. 1 ст. 10) та ін.

Випадки обов'язкової аудиторської перевірки майнового стану засновників певних видів господарських організацій (комерційних банків, підприємств з іноземними інвестиціями, відкритих акціонерних товариств, холдингових компаній, довірчих товариств, інвестицій­них фондів, інших фінансових посередників, а також державних підприємств у процесі їх корпоратизації та приватизації тощо) визначаються пунктами 2 і 4 статті 10 Закону України від 22 квітня 1993 р. «Про аудиторську діяльність» та іншими законами.

Примітка. У Цивільному кодексі питанню вкладів присвячена частина 2 статті 115, яка передбачає форми вкладу (гроші, цінні папери, інші речі та майнові чи інші відчужувані пра­ва, що мають грошову оцінку, якщо інше не встановлено законом) та порядок оцінки вкла­дів - за згодою учасників товариства (як загальне правило), а у визначених законом випад­ках - обов'язковість незалежної експертної їх перевірки.

 

< Попередня   Наступна >