Стаття 90. Облік і звітність господарського товариства

Розділ II (ст. 55-131) - Глава 9 (ст.79-92)
133

Стаття 90. Облік і звітність господарського товариства

1. Облік і звітність господарських товариств здійснюються відповідно до вимог стат­ті 19 цього Кодексу та інших нормативно-правових актів. 2. Перевірки фінансової діяльності товариства здійснюються державними податко­вими органами, іншими органами державної влади у межах визначених законом повно­важень, ревізійною комісією (ревізором) господарського товариства та/або аудиторами. 3. Достовірність та повнота річного балансу і звітності господарського товариства у випадках, визначених законом, повинні бути підтверджені аудитором (аудиторською організацією).

1. Господарське товариство як суб'єкт господарювання зобов'язане вести облік і звітність відповідно до вимог статті 19 цього Кодексу, Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» [64], Положень (стандартів) бухгалтерського обліку, затвер­джених Міністерством фінансів України, та інших нормативно-правових актів.

2. Дотримання господарськими товариствами встановленого державою на підставі Конституції України порядку («правил гри») у сфері господарювання забезпечується шляхом проведення перевірок (зовнішніх і внутрішніх) фінансово-господарської діяльності товари­ства. Проведення зовнішніх перевірок покладається на уповноважені державні органи (у то­му числі податкові), які повинні діяти у межах встановленої законом компетенції та виявля­ти факти порушення публічних інтересів. Внутрішні перевірки здійснюються ревізійною комісією (ревізором) господарського товариства та/або аудитором, що діє на підставі укла­деного з товариством договору, і мають на меті виявлення фактів порушень інтересів това­риства та встановленого порядку у сфері господарювання, а також вжиття заходів (вироб­лення пропозицій) щодо їх усунення та недопущення в майбутньому.

3. Основними документами, що фіксують результа

ти фінансово-господарської діяльності товариства, є річні баланси та звіти. У зв'язку з цим саме ступінь їх повноти та достовірності визначається під час проведення перевірок службою внутрішнього контролю (ревізійною комісією, ревізором), а у визначених законом (зокрема, ст. 10 Закону «Про аудиторську діяльність») та установчими документами товариства випадках вони ще мають бути підтвер­джені аудитором (аудиторською організацією).

Особливості ведення бухгалтерського обліку та звітності, перевірки їх достовірності та повноти, оприлюднення, внутрішнього аудиту регулюються також спеціальними законами: «Про банки і банківську діяльність» (ст. 45,68—71), «Про страхування» (статті 33, 34) та ін.

Примітка. У Цивільному кодексі спеціальних положень щодо ведення обліку та звіт­ності господарських товариств немає, крім норм про порядок проведення аудиторських пе­ревірок діяльності та звітності товариства з обмеженою відповідальністю (ч. 4,5 ст. 146), то­вариства з додатковою відповідальністю (ч. 4 ст. 151), акціонерного товариства (ст. 162).

 

< Попередня   Наступна >