Стаття 43. Свобода підприємницької діяльності

Розділ І (ст. 1-54) - Глава 4 (ст. 42-51)
117

Стаття 43. Свобода підприємницької діяльності

1. Підприємці мають право без обмежень самостійно здійснювати будь-яку підпри­ємницьку діяльність, яку не заборонено законом. 2. Особливості здійснення окремих видів підприємництва встановлюються законо­давчими актами. 3. Перелік видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, а також пе­релік видів діяльності, підприємництво в яких забороняється, встановлюється ви­ключно законом. 4. Здійснення підприємницької діяльності забороняється органам державної влади та органам місцевого самоврядування. Підприємницька діяльність посадових і службових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування обмежується законом у випадках, передбачених частиною другою статті 64 Конституції України.

 

1. Свобода як суспільний та правовий феномен безпосередньо стосується і підприємниць­кої діяльності.

У відповідності зі статтею 42 Конституції України «кожний має право на підприємницьку діяльність, не заборонену законом». Тому підприємці мають право без обмежень приймати рішення і здійснювати самостійно будь-яку діяльність, яка не суперечить чинному законо­давству. Але слід зауважити, що свобода підприємницької діяльності зовсім не означає «все­дозволеність». Така діяльність піддається регулюванню державою в рамках існуючого зако­нодавства.

2. Особливості регулювання окремих видів підприємництва встановлюються законодав­ством України. Це обумовлено, насамперед, різноманітністю видів такої діяльності та немож­ливістю її регулювання якимось одним базовим законом. Так, наприклад, підприємницька діяльність у сільському господарстві регулюється кількома законами України: «Про колек­тивне сільськогосподарське підприємство» [304], «Про сільськогосподарську кооперацію» [446] та рядом інших.

3. Достатн

ьо широкий перелік видів підприємницької (господарської) діяльності, що під­лягають ліцензуванню, встановлюється Законом України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» [318]. При цьому ліцензія - це єдиний документ дозвільного ха­рактеру, що надає право на заняття окремим видом господарської діяльності, яка у відповід­ності до законодавства підлягає обмеженню виходячи з основних принципів державної по­літики в цій сфері.

Держава обмежує діяльність, пов'язану з обігом наркотичних засобів, психотропних ре­човин, їх аналогів і прекурсорів, яка здійснюється відповідно до Закону України «Про обіг в Україні наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів» [341].

Обмежується також діяльність, пов'язана з реалізацією зброї та боєприпасів до неї, видо­буванням бурштину, охороною окремих особливо важливих об'єктів права державної влас­ності, перелік яких визначається в установленому Кабінетом Міністрів України порядку, а також діяльність, пов'язана з проведенням криміналістичних, судово-медичних, судово-психіатричних експертиз та розробленням, випробуванням, виробництвом та експлуатацією ракет-носіїв, у тому числі з їх космічними запусками з будь-якою метою.

Обмеженню підлягає і діяльність, пов'язана з технічним обслуговуванням та експлуата­цією первинних мереж та супутникових систем телефонного зв'язку, виплатою та доставкою пенсій, грошової допомоги малозабезпеченним громадянам, виробництвом бензинів мотор­них сумішевих з вмістом не менш як 5 відсотків високооктанових кисневмісних добавок -абсолютованого технічного спирту та етил-трет-бутилового ефіру.

4. Забороняється підприємницька діяльність органам державної влади та органам місце­вого самоврядування, виходячи з їх спеціальних повноважень.

Не допускається заняття підприємницькою діяльністю таких категорій громадян: військо­вослужбовців, службових осіб органів прокуратури, суду, державної безпеки, внутрішніх справ, господарського суду, а також органів державної влади і управління, які покликані здійснювати контроль за діяльністю підприємств.

 

< Попередня   Наступна >