Стаття 44. Принципи підприємницької діяльності

Розділ І (ст. 1-54) - Глава 4 (ст. 42-51)
119

Стаття 44. Принципи підприємницької діяльності

1. Підприємництво здійснюється на основі: вільного вибору підприємцем видів підприємницької діяльності; самостійного формування підприємцем програми діяльності, вибору постачальни­ків і споживачів продукції, що виробляється, залучення матеріально-технічних, фінан­сових та інших видів ресурсів, використання яких не обмежено законом, встановлення цін на продукцію та послуги відповідно до закону; вільного найму підприємцем працівників; комерційного розрахунку та власного комерційного ризику; вільного розпорядження прибутком, що залишається у підприємця після сплати по­датків, зборів та інших платежів, передбачених законом; самостійного здійснення підприємцем зовнішньоекономічної діяльності, викорис­тання підприємцем належної йому частки валютної виручки на свій розсуд.

 

Оскільки підприємницька діяльність є видом господарської діяльності, остільки й прин­ципи її функціонування невідривно пов'язані з загальними принципами господарювання (див. ст. 6 цього Кодексу та коментар до неї).

Принципи підприємницької діяльності являють собою основи правового регулювання від­носин, які складаються при її здійсненні. Інакше кажучи, принципи закріплюють собою сут­ність правового регулювання таких відносин. У них не розкривається все багатство правових форм підприємництва. Вони лише інтегрують ці форми в якесь абстрактне ціле. За до­помогою принципів конструюється їх суть. Перелічені в коментованій статті принципи зага­лом віддзеркалюють сутність механізму правового регулювання відносин, що складаються в процесі підприємницької діяльності. При цьому кожен з принципів охоплює одночасно як господарювання на підприємницьких засадах, так і регулювання його в рамках, встановлених і чітко окреслених законом.

 

-43---.html">< Попередня   Наступна >