Стаття 45. Організаційні форми підприємництва

Розділ І (ст. 1-54) - Глава 4 (ст. 42-51)
117

Стаття 45. Організаційні форми підприємництва

1. Підприємництво в Україні здійснюється в будь-яких організаційних формах, пе­редбачених законом, на вибір підприємця. 2. Порядок створення, державної реєстрації, діяльності, реорганізації та ліквідації суб'єктів підприємництва окремих організаційних форм визначається цим Кодексом та іншими законами. 3. Щодо громадян та юридичних осіб, для яких підприємницька діяльність не є основ­ною, положення цього Кодексу поширюються на ту частину їх діяльності, яка за своїм характером є підприємницькою.

 

1. Підприємець при здійсненні підприємницької діяльності не обмежений у виборі будь-яких організаційних форм, які передбачені законом. І як підтвердження цього правила у Господарському кодексі вельми широко представлена різноманітність таких форм (див. ст. 73, 74, 76, 78-80, 93, 95, 113-117,128, 129 Кодексу та коментарі до них).

2. Порядок створення, державної реєстрації, діяльності, реорганізації та ліквідації окре­мих організаційних форм підприємництва здійснюється у відповідності з цим Кодексом (див. гл. 6 цього Кодексу), а також із Законом України «Про державну реєстрацію юридич­них осіб та фізичних осіб - підприємців» [115].

3. Не всі громадяни та юридичні особи ставлять собі за мету здійснення господарської діяльності, пов'язаної з отриманням прибутку, тобто вони здійснюють некомерційну діяль­ність. Але для отримання більш вагомих економічних та соціальних результатів вони мають право здійснювати і підприємницьку діяльність (як допоміжну). У такому разі на підприєм­ницьку діяльність поширюються положення відповідних статей цього Кодексу.

 

< Попередня  
9--46----------.html">Наступна >