Головна Науково-практичні коментарі Господарський кодекс Розділ І (ст.1-54) Глава 4 (ст. 42-51) Стаття 46. Право найму працівників і соціальні гарантії щодо використання їх праці

Стаття 46. Право найму працівників і соціальні гарантії щодо використання їх праці

Розділ І (ст. 1-54) - Глава 4 (ст. 42-51)
184

Стаття 46. Право найму працівників і соціальні гарантії щодо використання їх праці

1. Підприємці мають право укладати з громадянами договори щодо використання їх праці. При укладенні трудового договору (контракту, угоди) підприємець зобов'язаний забезпечити належні і безпечні умови праці, оплату праці не нижчу від визначеної зако­ном та її своєчасне одержання працівниками, а також інші соціальні гарантії, включа­ючи соціальне й медичне страхування та соціальне забезпечення відповідно до зако­нодавства України.

 

Підприємець має право здійснювати підприємницьку діяльність як особисто, так і з залу­ченням найманої праці. В останньому випадку він зобов'язаний додержуватись чинного зако­нодавства, що регулює трудові відносини, забезпечувати належні і безпечні умови праці, оплату праці не нижче встановленої законом (Верховна Рада України періодично встановлює мінімальний розмір заробітної плати, нижче якої підприємець не має права сплачувати вина­городу за працю найманим працівникам). Підприємець повинен сплачувати за найманих пра­цівників внески до Пенсійного фонду України, до Фонду соціального страхування з тимчасо­вої втрати працездатності, до Фонду обов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробницт­ві і професійних захворювань. У разі отримання працівником професійного захворювання або втрати частини працездатності підприємець зобов'язаний у відповідності з чинним зако­нодавством України відшкодовувати такому працівнику процент втрати працездатності.

 

< Попередня   Наступна >