Стаття 26. Обмеження конкуренції

Розділ І (ст. 1-54) - Глава З (ст.25-41)
90

Стаття 26. Обмеження конкуренції

1. Рішення або дії органів державної влади та органів місцевого самоврядування, які спрямовані на обмеження конкуренції чи можуть мати наслідком такі обмеження, ви­знаються обґрунтованими у випадках: подання допомоги соціального характеру окремим суб'єктам господарювання за умови, що допомога подається без дискримінації інших суб'єктів господарювання; подання допомоги за рахунок державних ресурсів з метою відшкодування збитків, завданих стихійним лихом або іншими надзвичайними подіями, на визначених ринках товарів або послуг, перелік яких встановлюється законодавством; подання допомоги, в тому числі створення пільгових економічних умов окремим ре­гіонам з метою компенсації соціально-економічних втрат, викликаних важкою екологіч­ною ситуацією; здійснення державного регулювання, пов'язаного з реалізацією проектів загально­національного значення. 2. Умови та порядок обмеження конкуренції встановлюються законом відповідно до цього Кодексу.

 

1. Як зазначалося вище, конкурентна політика в цілому спрямована на недопущення обме­ження конкуренції з боку органів державної влади та місцевого самоврядування. Відповідно до законодавства, дії чи бездіяльність, що призводять до обмеження, усунення або ліквідації конкуренції на ринку, заборонені. їх вчинення має наслідком застосування відповідних санк­цій щодо правопорушників.

Разом з тим загальна заборона обмежувальних дій щодо органів державної влади та місце­вого самоврядування має винятки. Так, обмеження можуть бути дозволені, якщо їх метою є реалізація заходів, безпосередньо спрямованих на досягнення мети покращення умов вироб­ництва і реалізації товарів, технічного і економічного розвитку. Більш повний перелік таких обставин наведений у частині другій цієї статті.

Взагалі, поняття «допомога», яке застосовуєть

ся у статті, на нашу думку, може передбача­ти: субсидії; пільги за податками та платежами; надання права безкоштовно користуватися землею і спорудами; гарантії за кредитами, надані на пільгових умовах, тощо.

2. Випадки обмеження конкуренції з боку органів державної влади та місцевого самовря­дування повинні бути узгоджені з Антимонопольним комітетом України. Такі обмеження мо­жуть бути застосовані за певних умов. Зокрема, угоди або рішення органів державної влади та місцевого самоврядування не можуть встановлювати обмеження більші, ніж ті, що необхідні для досягнення вказаної економічної мети. Угоди та рішення не повинні призводити до того, щоб значні обсяги продукції, робіт, послуг було виведено з-під дії конкуренції. До того ж, об­межувальні заходи органів державної влади та місцевого самоврядування повинні мати тим­часовий характер, тобто, в разі їх дозволу час, протягом якого такі дії можуть здійснюватись, має бути чітко визначений.

 

< Попередня   Наступна >