Головна Науково-практичні коментарі Цивільний процесуальний кодекс Розділ V. (ст.291-366) Глава 2. (ст.323-352) Стаття 340. Підстави для скасування рішення із закриттям провадження в справі або залишенням заяви без розгляду

Стаття 340. Підстави для скасування рішення із закриттям провадження в справі або залишенням заяви без розгляду

Розділ V. (ст.291-366) - Глава 2. (ст.323-352)
237

Стаття 340. Підстави для скасування рішення із закриттям провадження в справі або залишенням заяви без розгляду

1. Судове рішення підлягає скасуванню в касаційному порядку із закриттям провадження у справі або залишенням заяви без розгляду з підстав, визначених статтями 205 і 207 цього Кодексу. 2. Якщо суд першої або апеляційної інстанції ухвалив законне і обгрунтоване рішення, смерть фізичної особи чи припинення юри­дичної особи - сторони в спірних правовідносинах, шо не допускають правонаступництва, після ухвалення рішення не може бути підста­вою для застосування положення частини першої цієї статті.

1. Частина перша коментованої статті закріплює повноваження суду касаційної інстанції, яке пов'язане з рухом справи і полягає в його можливості й обов'язку закрити провадження у справі або залишити заяву без розгляду за наявності підстав, передбачених статтями 205, 207 цього Кодексу. Ці процесуальні дії проводяться й оформлюються у тому ж порядку, що й у судах першої й апеляційної інстанції (див. коментарі до статей 205 - 207, 310 ЦПК).2. Частина 2 цієї статті за своїм змістом подібна частині 2 ст. 310 ЦПК. Тому про її зміст і проблеми див. коментар до зазначеної статті цього Кодексу. Слід тільки мати на увазі, що об'єктомперегляду тут може бути і ухвала або рішення суду апеляційної інстанції.

< Попередня   Наступна >