Головна Науково-практичні коментарі Цивільний процесуальний кодекс Розділ V. (ст.291-366) Глава 2. (ст.323-352) Стаття 341. Підстави для скасування судових рішень і ухвалення нового рішення або зміни рішення

Стаття 341. Підстави для скасування судових рішень і ухвалення нового рішення або зміни рішення

Розділ V. (ст.291-366) - Глава 2. (ст.323-352)
207

Стаття 341. Підстави для скасування судових рішень і ухвалення нового рішення або зміни рішення

1. Суд касаційної інстанції має право скасувати судові рішення і ухвалити нове рішення або змінити рішення, якщо застосовано закон, який не поширюється на ці правовідносини, чи не застосовано закон, який підлягав застосуванню.

1.Коментована стаття наділяє суд касаційної інстанції правом скасувати судові рішення апеляційних судів та судів першої інстанції. Підставами такого скасування є порушення норм матеріального права лише у двох випадках: 1) якщо суд, що ухвалив рішення, застосував закон, який не поширюється на ці правовідносини (наприклад, суд застосував закон, який втратив силу або ще не набрав чинності); 2) якщо суд, що ухвалив рішення, не застосував закон, який підлягав застосуванню (наприклад, суд вирішив справу на підставі аналогії закону або аналогії права за наявності закону, який регулює дані відносини).2. Наслідком реалізації зазначеного права касаційним судом є його повноваження ухвалити нове рішення або змінити рішення (про відмінність нового рішення від зміненого див. коментар до ст. 309 ЦПК). Але при цьому слід мати на увазі, що суд касаційної інстанції не вправі встановлювати нові факти і класти їх в основу зміненого і тим більш нового рішення. Тому ця стаття лише частково вирішує проблеми ст. 338 цього Кодексу (див. відповідний коментар), оскільки вона передбачає лише формальні підстави зміни рішення та ухвалення нового рішення і лише у напрямку застосування матеріального закону.

< Попередня   Наступна >