Головна Науково-практичні коментарі Цивільний процесуальний кодекс Розділ V. (ст.291-366) Глава 2. (ст.323-352) Стаття 339. Підстави для скасування судових рішень і залишення в силі судового рішення, скасованого помилково

Стаття 339. Підстави для скасування судових рішень і залишення в силі судового рішення, скасованого помилково

Розділ V. (ст.291-366) - Глава 2. (ст.323-352)
233

Стаття 339. Підстави для скасування судових рішень і залишення в силі судового рішення, скасованого помилково

1. Установивши, що апеляційним судом скасовано судове рішення, ухвалене згідно із законом, суд касаційної інстанції скасовує судове рішення суду апеляційної інстанції і залишає в силі судове рішення суду першої інстанції.

1. Ця стаття ЦПК присвячена виправленню помилки апеляційного суду, який переглядав рішення суду першої інстанції та необгрунтовано його скасував. У результаті перевірки постанов суду першої й апеляційної інстанцій касаційний суд встановлює у цьому разі, що суд першої інстанції правильно і повно дослід жував обставини справи, правильно застосував матеріальний і процесуальний закон, а отже, виніс законну й обгрунтовану постанову, а тому його скасування було помилкою суду апеляційної інстанції.2. Однак проблема цієї статті полягає у тому, що в ній запозичено одне з правил перегляду в порядку нагляду судових постанов. Суд наглядової інстанції згідно зі ст. 337 ЦПК у колишній редакції мав повноваження залишити в силі одну з раніше винесених судових постанов, адже об'єктом перегляду судових постанов у порядку нагляду завжди були постанови, що набрали законної сили, а об'єктом перегляду апеляційного суду є рішення, що не набули чинності. Тому постанова суду першої інстанції, скасована апеля ційним судом, так і не набрала законної сили. Вихід з даного становища один - вказати у тексті цієї статті про залишення без зміни рішення суду першої інстанції як результат скасування апеляційної ухвали. Але тоді виникає інша проблема: як і коли набирає сили рішення суду першої інстанції. Для її вирішення у коментованій статті або ст. 223 ЦПК слід вказати, що постанова суду першої інстанції, залишена без зміни судом касаційної інстанції, набирає законної сили після розгляду справи цим судом.

tml">< Попередня   Наступна >