Стаття 23. Реклама зброї

Закони України - ПРО РЕКЛАМУ

1. Реклама зброї може здійснюватися тільки у відповідних спеціалізованих виданнях щодо зброї, або безпосередньо у приміщеннях торговельних закладів (підприємств), які реалізують зброю, або на відповідних виставках (заходах).

2. Порядок рекламування бойової зброї, озброєнь і військової техніки, а також зброї, яка відповідно до законодавства може перебувати у власності осіб, встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Об’єктом правового регулювання статті 23 Закону є реклама зброї, під якою слід розуміти рекламу бойової зброї, озброєнь і військової техніки, а також зброї, яка відповідно до законодавства може перебувати у власності осіб, зокрема, мисливської та спортивної зброї, не заборонених засобів самооборони тощо на території України. Термін “зброя”, що використавується у даній статті Закону обмежується тими видами зброї, що не заборонені для виготовлення та/або ввезення на митну територію України.

Вказані обмеження не розповсюджуються на елементи персонального спорядження, у тому числі військового, мисливського, туристичного та спортивного, які не є зброєю.

Статтею 23 Закону не регулюється порядок рекламування іграшкової та колекціїної зброї, за винятком випадків, коли остання може за своїми функціональними ознаками виконувати функції бойової, мисливської чи спортивної зброї. Порядок рекламування зазначених об’єктів визначається загальними положеннями Закону “Про рекламу”.

При цьому слід зауважити, що у частині 2 статті йдеться не про окремий порядок рекламування бойової зброї, озброєнь і військової техніки, а також зброї, яка відповідно до законодавства може перебувати у власності осіб, а лише про повноваження Кабінету Міністрів України здійснювати нормативне регулювання порядка реклами таких об’єктів. При цьому, таке регулювання здійснюється на основі положень Закону “Про рекламу”, зокрема частини 1 статті 23.

Закон містить досить жорсткі обмеження щодо розповсюдження реклами зброї, як об’єкту,

що може становити небезпеку і загрозу для основних цінностей, що визнаються в Україні, як от життя і здоров’я людей, безпека суспільства і держави. Саме тому реклама таких об’єктів дозволяється лише такими засобами, що дозволяють звузити коло споживачів такої реклами до фахівців, спеціалістів чи любителів.

Відповідними спеціалізованими виданнями, у яких дозволяється розміщення реклами зброї є такі друковані засоби масої інформації, провідної тематикою яких є зброя, військова техніка, мисливство, спортивна зброя.

У приміщеннях торгівельних закладів, які реалізують зброю, може розміщуватись внутрішня реклама зброї.

Під виставками (виставковими заходами) слід розуміти спеціальні заходи, що мають на меті просування товару на ринок, демонстрацію товару, вивчення кон’юнктури ринку, проводяться організовано у певному місці та у визначені строки, розраховані лише на зацікавлену та/або професійну аудиторію відвідувачів.

< Попередня   Наступна >