Стаття 3. Законодавство про рекламу

Закони України - ПРО РЕКЛАМУ

1. Законодавство України про рекламу складається з цього Закону та інших нормативних актів, які регулюють відносини у сфері реклами.

2. Якщо міжнародним договором України, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені законодавством України про рекламу, застосовуються правила міжнародного договору.

1. Частиною 1 статті 3 Закону визначається термін “законодавство України про рекламу”, під яким слід розуміти всю сукупність законів та підзаконних нормативно-правових актів України, які регулюють відносини у сфері реклами – тобто відносини, пов'язані з виробництвом, розповсюдженням та споживанням реклами на території України. Законодавство України про рекламу включає у себе як нормативні акти, об’єктом правового регулювання яких є виключно рекламні відносини (власне Закон “Про рекламу”, проект Закону “Про політичну рекламу” тощо) , так і такі, для яких рекламні відносини є не єдиним об’єктом регулювання (Закони “Про телебачення і радіомовлення”, “Про захист економічної конкуренції” тощо). Законодавство України про рекламу складається з законів, указів Президента України, постанов Кабінету Міністрів, наказів міністерств та інших органів державної влади, зокрема, державних органів, контролюючі повноваження яких визначені статтею 26 Закону “Про рекламу”. Окремі питання регулювання відносин у сфері реклами регулюються нормативними актами місцевих органів влади. Листи державних органів, що розглядають питання застосування і тлумачення норм рекламного законодавства, мають рекомендаційний характер, не маючи юридичної сили.

2. Закон України “Про рекламу” є спеціальним і найважливішим законодавчим актом, що входить до складу законодавства України про рекламу. Даним Законом не лише наводяться визначення основних законодавчих термінів, що застосовуються у сфері реклами, а й регулюються найважливіші відносини даної галузі. Тому, зміни до рекламного законодавства можуть вноситись лише за ум

ови відповідності (не суперечливості) змінюваних норм Закону “Про рекламу”, або ж одночасно із внесенням змін до нього.

3. Частиною 2 статті 3 Закону встановлено ієрархію джерел права у сфері реклами відповідно до їх юридичної сили. У відповідності до положень даної частини, норми міжнародних договорів України, які на підставі згоди на їх обов’язковість, наданої Верховною Радою України, набули статусу частини національного законодавства України, мають вищу юридичну силу ніж норми законодавства України по рекламу. Тому, у випадку невідповідності положень українського рекламного законодавства положенням ратифікованих міжнародних договорів України у сфері реклами, діють останні. Закріплений даною частиною принцип відповідає визнаному в більшості держав принципу примата норм міжнародного права над нормами національного законодавства.

< Попередня   Наступна >