Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ VI (ст.275-292) Стаття 275 Права та обов'язки іноземців та осіб без громадянства у сімейних відносинах

Стаття 275 Права та обов'язки іноземців та осіб без громадянства у сімейних відносинах

Сімейний кодек - Розділ VI (ст.275-292)
47

Розділ VI

ЗАСТОСУВАННЯ СІМЕЙНОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ ДО ІНОЗЕМЦІВ ТА ОСІБ БЕЗ ГРОМАДЯНСТВА. ЗАСТОСУВАННЯ ЗАКОНІВ ІНОЗЕМНИХ ДЕРЖАВ ТА МІЖНАРОДНИХ ДОГОВОРІВ В УКРАЇНІ

Стаття 275 Права та обов'язки іноземців та осіб без грома­дянства у сімейних відносинах

1 Іноземці мають в Україні такі ж права і обов'язки у сімей­них відносинах, як і громадяни України, якщо інше не встановле­но законом. 2. Особи без громадянства, які постійно проживають в Украї­ні, мають в Україні такі ж права і обов'язки у сімейних відноси­нах, як і громадяни України.

Правила коментованої статті відповідають правилам, закріп­леним у ч 1 ст. 26 Конституції, відповідно до яких іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими самими правами і свободами, а також несуть такі самі обов’язки, як і громадяни України, за ви­нятками, встановленими Конституцією, законами чи міжнародними договорами України

У ч 1 статті, що коментується, відтворено положення про те, що у сімейних відносинах іноземці мають рівні з громадянами України права та обов’язки, яке міститься у ч 2 ст. 18 Закону України від 4 лютого 1994 р «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства»

При визначенні поняття Іноземці треба виходити з того, що згідно з законодавством України. Іноземцями визнаються особи, які не мають громадянства України і є громадянами (підданими). Іншої держави або держав, а особами без громадянства — осо­би, яких жодна держава відповідно до й законодавства не вва­жає своїми громадянами (ст. 1 зазначеного Закону)

Таким чином іноземці користуються в Україні такими ж право- і дієздатністю в галузі сімейних відносин, як і громадя­ни нашої держави, тобто так званим національним режимом Деякі винятки з цього мо

жуть бути встановлені лише законами або міжнародними договорами України. Водночас іноземці не можуть вимагати визнання за ними прав, не наданих законами України громадянам нашої держави.

Якщо іноземною державою встановлені обмеження щодо ре­алізації прав і свобод громадянами нашої країни, Кабінет Мі­ністрів України може прийняти рішення про встановлення від­повідного порядку реалізації прав і свобод громадянами цієї держави на території нашої держави. Таке рішення набирає чинності після його опублікування і може бути скасоване, як­що відпадуть підстави, на яких воно було прийняте (ч. З ст. 2 зазначеного Закону).

Як вже зазначалось, особи, які не є громадянами України і яких жодна держава згідно з її законодавством не визнає свої­ми громадянами, вважаються особами без громадянства. Вони користуються в Україні тими ж правами й обов'язками у сімей­них відносинах, що й громадяни України, за умови, що ці осо­би постійно проживають на території нашої держави.

Оскільки особи без громадянства, які постійно проживають в Україні, прирівнюються у правах і обов'язках до громадян на­шої держави і щодо них законом не передбачені якісь особливі правила або винятки зі встановлених загальних положень, в ін­ших статтях цього розділу про них більше не згадуватиметься. Усі сімейні відносини, що виникають за участю осіб без грома­дянства, регулюються нормами сімейного законодавства, які містяться в інших розділах СК, як і сімейні відносини, що ви­никають за участю громадян України.

 

Наступна >