Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ V (ст.257-274) Стаття 260. Право мачухи, вітчима брати участь у вихованні пасинка, падчерки

Стаття 260. Право мачухи, вітчима брати участь у вихованні пасинка, падчерки

Сімейний кодек - Розділ V (ст.257-274)
170

Стаття 260. Право мачухи, вітчима брати участь у вихован­ні пасинка, падчерки

1. Якщо мачуха, вітчим проживають однією сім'єю з малоліт­німи, неповнолітніми пасинком, падчеркою, вони мають право брати участь у їхньому вихованні.

У статті, що коментується, вживаються поняття "мачуха", "вітчим", "пасинок", "падчерка". У ній закріплені окремі права та обов'язки цих осіб, однак не дано визначення зазначених по­нять. Ці поняття не є новими для сімейного законодавства. Во­ни використовувались і раніше. Так, мачухою прийнято вважа­ти дружину (нерідну матір) рідного батька дитини, з якою бать­ко й дитина постійно проживають однією сім'єю. Відповідно

вітчим — це чоловік (нерідний батько) рідної матері дитини, з яким мати й дитина постійно проживають однією сім'єю. Па­синок і падчерка — це відповідно рідні син та дочка одного з подружжя, які є нерідними для другого з подружжя. Як прави­ло, вони проживають однією сім'єю з тим із подружжя, хто є для них рідним батьком, матір'ю, і мачухою, вітчимом.

Коментована стаття встановлює право мачухи, вітчима, які проживають однією сім'єю з малолітніми, неповнолітніми па­синком, падчеркою, брати участь у вихованні останніх. Отже, законодавець потенційно визнає таких осіб однією сім'єю і зак­ріплює за ними сімейні права та обов'язки.

 

< Попередня   Наступна >