Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ IV (ст.207-256) Стаття 242. Позбавлення усиновлювача батьківських прав

Стаття 242. Позбавлення усиновлювача батьківських прав

Сімейний кодек - Розділ IV (ст.207-256)
131

Стаття 242. Позбавлення усиновлювача батьківських прав

1. Якщо усиновлювач був записаний матір'ю, батьком уси­новленої ним дитини, він може бути позбавлений батьківських прав за наявності підстав, встановлених у статті 164 цього Ко­дексу. 2. У разі позбавлення усиновлювача батьківських прав наста­ють наслідки, встановлені статтею 166 цього Кодексу. У разі смерті усиновлювача, позбавленого батьківських прав, дитина одержує право на спадкування на загальних підставах. 3. Батьківські права усиновлювача можуть бути поновлені від­повідно до положень статті 169 цього Кодексу.

У ч. 1 статті, що коментується, встановлене правило, відпо­відно до якого усиновлювач може бути позбавлений набутих ним у результаті усиновлення батьківських прав у порядку, пе­редбаченому законом.

Відомо, що позбавлення батьківських прав є заходом сімей­но-правової відповідальності, яка настає при винній поведінці батьків або одного з них на підставах і у порядку, передбачених законом.

Усиновлювач може бути позбавлений батьківських прав ли­ше у судовому порядку.

Для застосування до усиновлювача такої правової санкції необхідно, щоб він на підставі рішення суду про усиновлення був записаний у Книзі реєстрації народжень матір'ю, батьком усиновленої ним дитини.

Крім того, усиновлювач може бути позбавлений батьків­ських прав лише за наявності однієї з передбачених законом підстав (див. коментар до ст. 164).

При позбавленні усиновлювача батьківських прав настають наслідки, передбачені ст. 166 СК (див. коментар до неї).

Законодавець встановлює важливе правило, згідно з яким у разі смерті усиновлювача, позбавленого батьківських прав, ди­тина дістає право на спадкування на загальних підставах.

n: justify;">Відповідно до ч. 1 ст. 1260 ЦК у разі спадкування за зако­ном усиновлений та його нащадки, з одного боку, та усиновлю­вач і його родичі — з другого, прирівнюються до родичів за по­ходженням.

Усиновлений та його нащадки не спадкують за законом піс­ля смерті батьків усиновленого, інших його родичів за поход­женням по висхідній лінії.

Батьки усиновленого та інші його родичі за походженням по висхідній лінії не спадкують за законом після смерті усиновле­ного та його нащадків.

Якщо за рішенням суду про усиновлення збережений право­вий зв'язок між усиновленим та його бабою, дідом, братом і сестрою за походженням, у разі смерті його баби, діда за поход­женням усиновлений має право на спадкування за правом представлення, а у разі смерті його брата, сестри за походжен­ням — на спадкування як спадкоємець другої черги.

У разі смерті усиновленого його баба, дід, брат, сестра за по­ходженням, з якими був збережений правовий зв'язок, спадку­ють на загальних підставах.

Усиновлювач, позбавлений батьківських прав, має право на звернення до суду з позовом про їх поновлення. Суд перевіряє, наскільки змінилася поведінка цієї особи, а також обставини, що були підставою для позбавлення її батьківських прав, і пос­тановляє рішення згідно з інтересами дитини.

Батьківські права усиновлювача можуть бути поновлені від­повідно до правил, встановлених ст. 169 СК (див. коментар до цієї статті).

Водночас згідно з законом поновлення батьківських прав неможливе, якщо дитина була усиновлена і усиновлення не скасоване або не визнане недійсним судом, а також якщо на час розгляду справи дитина досягла повноліття.

Позбавлення усиновлювача батьківських прав здійснюється з метою захисту інтересів дитини. Тому в літературі зазначаєть­ся, що саме з урахуванням цих інтересів можна виділити кіль­ка відмітних ознак інститутів позбавлення усиновлювача бать­ківських прав і скасування усиновлення:

1) у разі позбавлення батьківських прав є можливість їх по­новлення. Суд не може скасувати усиновлення, а потім знову постановити рішення про нього;

2) при позбавленні батьківських прав дитина може бути за­лишена у квартирі усиновлювача, а він виселений з неї. У разі скасування усиновлення такі наслідки неможливі;

3) позбавлення батьківських прав не виключає усиновленої дитини з числа спадкоємців за законом. Скасування усинов­лення цього не передбачає;

4) позбавлення батьківських прав не розриває правового зв'язку між усиновлювачем і дитиною. Такий зв'язок припиня­ється у разі скасування усиновлення. Тому з усиновлювача, позбавленого батьківських прав, аліменти можуть стягуватись в усіх випадках;

5) при позбавленні батьківських прав дитина залишається у сімейному середовищі усиновлювача і таким чином має шанс на піклування з боку "законних" діда, баби й на аліменти від них. При скасуванні усиновлення дитина, як правило, поверта­ється в нікуди.

 

< Попередня   Наступна >