Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ IV (ст.207-256) Стаття 255. Обов'язки патронатного вихователя

Стаття 255. Обов'язки патронатного вихователя

Сімейний кодек - Розділ IV (ст.207-256)
113

Стаття 255. Обов'язки патронатного вихователя

1. Патронатний вихователь зобов'язаний: 1) забезпечити дитину житлом, одягом, харчуванням тощо; 2) створити дитині умови для навчання, фізичного та духовно­го розвитку; 3) захищати дитину, її права та інтереси як опікун або піклу­вальник, без спеціальних на те повноважень.

Патронатний вихователь, як вже зазначалось, виконує обов'язки опікуна щодо взятої у його сім'ю дитини, яка не до­сягла 14 років, і обов'язки піклувальника стосовно дитини у ві­ці від 14 до 18 років. З огляду на це він має створити дитині умови для навчання, фізичного та духовного розвитку, захища­ти дитину, її права та інтереси як опікун або піклувальник без спеціальних на те повноважень. Патронатний вихователь, як вже зазначалось, виконує свої обов'язки за плату (див. комен­тар до ст. 254). Тому він зобов'язаний забезпечити дитину жит­лом, одягом, харчуванням тощо.

У зв'язку з тим, що патронатний вихователь виконує функції опікуна чи піклувальника, йому на підставі ч. 4 ст. 249 СК, зас­тосовуваної за аналогією, належать закріплені у ЦК цивільні права та обов'язки, пов'язані з вихованням дитини, переданої в його сім'ю. Виконуючи обов'язки опікуна, патронатний вихова­тель вчиняє правочини від Імені та в інтересах дитини, взятої на виховання (ч. З ст. 67 ЦК), та здійснює управління її май­ном (ст. 72 ЦК). Патронатний вихователь, його дружина, чоло­вік і близькі родичі (батьки, брати, сестри) не мають права ук­ладати з дитиною, взятою на виховання, договори, за винятком передання дитині майна за договором дарування або у безоп­латне користування за договором позички. Патронатний вихо­ватель не має права від імені дитини, взятої на виховання, без дозволу органу опіки та піклування вчиняти правочини, перед­бачені ч. 1 ст. 71 ЦК.

Як вже зазначалось, щодо дітей у віці від 14 до 18 років, узя­тих на виховання, патр

онатний вихователь виконує обов'язки піклувальника. Відповідно до цього він дає згоду на вчинення дитиною правочинів, передбачених ч. 2 ст. 32 ЦК. Патронатний вихователь не може давати згоду на укладення договорів між дитиною, взятою на виховання, та своєю дружиною, чоловіком або своїми близькими родичами, крім передання дитині майна у власність за договором дарування чи у безоплатне користу­вання на підставі договору позички (ст. 70 ЦК). На вчинення правочинів, передбачених ч. 1 ст. 71 ЦК, патронатний вихова­тель може давати згоду лише з дозволу органу опіки та піклу­вання (ч. 2 ст. 71 ЦК).

 

< Попередня   Наступна >