Стаття 256. Припинення договору про патронат

Сімейний кодек - Розділ IV (ст.207-256)
111

Стаття 256. Припинення договору про патронат

1. Договір про патронат припиняється у разі відмови від нього вихователя або дитини, яка досягла чотирнадцяти років. До призначення дитині нового вихователя або передання дити­ни іншій особі, навчальному закладові, закладові охорони здоров'я або соціального захисту вихователь, який відмовився від договору, зобов'язаний піклуватися про дитину. 2. Договір про патронат може бути розірваний за згодою сторін або за рішенням суду в разі невиконання вихователем своїх обов'язків або якщо між ним та дитиною склалися стосунки, які перешкоджають виконанню обов'язків за договором.

Для укладення договору про патронат, як вже зазначалось, необхідна згода дитини, яка передається у сім'ю патронатного вихователя, якщо вона досягла такого віку, що може її вислови­ти. Цей договір укладається між органом опіки та піклування і патронатним вихователем (див. коментарі до статей 252 і 253).

Тому договір про патронат припиняється у разі відмови від нього вихователя або дитини, яка досягла 14 років. До призна­чення дитині нового вихователя або передання її іншій особі, навчальному закладу, закладу охорони здоров'я чи соціального захисту вихователь, який відмовився від договору, зобов'язаний піклуватися про дитину.

Договір про патронат, як і будь-який Інший договір, може бути розірваний за згодою сторін. Це положення стосовно до цивільно-правових договорів передбачене ч. 1 ст. 651 ЦК.

Предметом договору про патронат, як вже зазначалося, е на­лежне виховання дитини в сім'ї патронатного вихователя (див. коментар до ст. 252). Тому цей договір може бути розірваний за рішенням суду у разі невиконання вихователем своїх обов'язків або якщо між ним та дитиною склалися стосунки, які переш­коджають виконанню обов'язків за договором.

 

omentar/simein/430-rozdil4/6025--255---.html">< Попередня