Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІІ (ст.121-206) Стаття 132. Встановлення факту материнства за рішенням суду

Стаття 132. Встановлення факту материнства за рішенням суду

Сімейний кодек - Розділ ІІІ (ст.121-206)
139

Стаття 132. Встановлення факту материнства за рішенням суду

1. У разі смерті жінки, яка вважала себе матір'ю дитини, факт її материнства може бути встановлений за рішенням суду. Заява про встановлення факту материнства приймається су­дом, якщо запис про матір дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини другої статті 135 цього Кодексу. 2. Заява про встановлення факту материнства може бути пода­на батьком, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утри­мує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла по­вноліття.

Сімейний кодекс передбачає можливість встановлення не тільки материнства, а й факту останнього. Відповідно до статті, що коментується, у разі смерті жінки, яка вважала себе матір'ю дитини, факт її материнства може бути встановлений за рішен­ням суду за умови, що батьки дитини невідомі і запис про них у Книзі реєстрації народжень вчинено за рішенням органу опіки та піклування.

Заява про встановлення факту материнства може бути пода­на батьком, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка ут­римує і виховує її, а також самою дитиною, яка досягла по­вноліття. Як випливає зі змісту коментованої статті, для вста­новлення факту материнства необхідні докази, які підтверджу­вали б, що померла вважала себе матір'ю дитини. Факт мате­ринства встановлюється у порядку окремого провадження.

 

< Попередня   Наступна >