Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІІ (ст.121-206) Стаття 174. Право власності дитини на майно, призначенеля її розвитку, навчання та виховання

Стаття 174. Право власності дитини на майно, призначенеля її розвитку, навчання та виховання

Сімейний кодек - Розділ ІІІ (ст.121-206)
198

Стаття 174. Право власності дитини на майно, призначенеля її розвитку, навчання та виховання

1. Майно, придбане батьками або одним із них для забезпечен­ня розвитку, навчання та виховання дитини (одяг, інші речі осо­бистого вжитку, іграшки, книги, музичні інструменти, спортивне обладнання тощо), є власністю дитини.

Кожна дитина має право на рівень життя, необхідний для її нормального фізичного, розумового, духовного, морального та соціального розвитку, що потребує матеріальних затрат. Ство­рення умов життя, необхідних для розвитку дитини, забезпе­чується головним чином її батьками, які несуть основну фінан­сову відповідальність за належне утримання дитини (ст. 27 Конвенції про права дитини).

Утримання дитини в сім'ї здійснюють її батьки. Вони витра­чають частину свого заробітку (доходу) на придбання їжі, одя­гу, ліків та на задоволення інших потреб дитини, виконуючи при цьому свій батьківський обов'язок. Водночас тим самим вони забезпечують право дитини на утримання, яке належить до її невід'ємних прав.

Тому майно, придбане батьками або одним з них для забез­печення розвитку, навчання та виховання дитини (одяг, інші речі особистого користування, іграшки, книги, музичні інстру­менти тощо є власністю дитини. Крім того, закон (ст. 176 СК) зобов'язує батьків передавати у користування дитини майно, яке має забезпечити її виховання та розвиток.

 

< Попередня   Наступна >