Стаття 23. Право на шлюб

Сімейний кодек - Розділ ІІ (ст.21-120)
76

Стаття 23. Право на шлюб

1. Право на шлюб мають особи, які досягли шлюбного віку. 2. За заявою особи, яка досягла чотирнадцяти років, за рішен­ням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встанов­лено, що це відповідає її інтересам.

Право на шлюб тісно пов'язане з правом особи на створення сім'ї. Ч. 2 коментованої статті передбачає, що за заявою особи, яка досягла 14 років, за рішенням суду їй може бути надане пра­во на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтере­сам. Ч. 2 ст. 16 КпШС надає право зниження у виняткових ви­падках шлюбного віку державним адміністраціям районів, рай­онів міст Києва та Севастополя, виконкомам міських та район­них у містах рад. Однак ні в ст. 16 КпШС, ні в ч. 2 статті, що ко­ментується, не зазначені підстави зниження шлюбного віку. Най­частіше такими підставами є фактичне створення сім'ї, вагітність, народження дитини. Розгляд у суді заяв про зниження шлюбно­го віку треба віднести до справ окремого провадження. Адже при цьому відсутній спір, що виникає з цивільних, сімейних і трудо­вих правовідносин, а також з адміністративно-правових відносин. Суд, розглядаючи заяву про зниження шлюбного віку і захищаю­чи інтерес особи, яка досягла 14 років, визначає її сімейний ста­тус, право на укладання шлюбу. Позитивне вирішення судом роз­глянутого ним питання є юридичним фактом, що стає підставою для виникнення у особи, яка звернулася до суду, права на вступ у шлюб. Тому, незважаючи на відсутність у закріпленому в ст. 254 ЦПК переліку справ, які суд розглядає у порядку окремого про­вадження, справ, пов'язаних з розглядом заяв про надання особі, яка досягла 14 років, права на укладання шлюбу, такі справи тре­ба вважати справами окремого провадження.

Рішення суду про відмову у зниженні шлюбного віку може бути оскаржене в апеляційному порядку (ст. 290 ЦПК).

У тих випадках, коли за ріше

нням суду особі, яка досягла 14 років, надається право вступити у шлюб, вона набуває повної цивільної дієздатності з моменту реєстрації шлюбу (ч. 2 ст. 11 ЦК 1963 р., ч. 2 ст. 34 ЦК 2003 р.). У разі припинення шлюбу до досягнення особою повноліття набута нею повна цивільна дієздатність зберігається (другий абзац ч. 2 ст. 34 ЦК).

 

< Попередня   Наступна >