Стаття 31. Заручини

Сімейний кодек - Розділ ІІ (ст.21-120)
65

Стаття 31. Заручини

1. Зарученими вважаються особи, які подали заяву про реєстрацію шлюбу. 2. Заручини не створюють обов'язку вступу в шлюб. 3. Особа, яка відмовилася від шлюбу, зобов'язана відшкодува­ти другій стороні затрати, що були нею понесені у зв'язку з при­готуванням до реєстрації шлюбу та весілля. Такі затрати не підлягають відшкодуванню, якщо відмова від шлюбу була викликана протиправною, аморальною поведінкою на­реченої, нареченого, прихованням нею, ним обставин, що мають для того, хто відмовився від шлюбу, істотне значення (тяжка хво­роба, наявність дитини, судимість тощо). 4. У разі відмови від шлюбу особи, яка одержала подарунок у зв'язку з майбутнім шлюбом, договір дарування за вимогою дарувальника може бути розірваний судом.

У разі розірвання договору особа зобов'язана повернути річ, яка була їй подарована, а якщо вона не збереглася — відшкодува­ти її вартість.

Сімейний кодекс України, як зазначає 3. Ромовська, закріплює давню народну традицію, надаючи заручинам певного правового значення'. Згідно з ч. 1 коментованої статті за­рученими вважаються особи, які подали заяву про реєстрацію шлюбу. Тобто під заручинами розуміється подання зазначеної заяви. Водночас правовідносини, що виникають із заручин, не є сімейно-правовими, оскільки вони не створюють обов'язку вступу в шлюб. Наслідком заручин можуть бути цивільні пра­вовідносини, в силу яких особа, яка відмовилася від шлюбу, зобов'язана відшкодувати другій стороні затрати, що були по­несені нею у зв'язку з приготуванням до реєстрації шлюбу та весілля. Такі затрати не підлягають відшкодуванню, якщо відмова від шлюбу була викликана протиправною, аморальною поведінкою нареченої, нареченого, прихованням нею, ним об­ставин, що мають для того, хто відмовився від шлюбу, істотне значення (тяжка хвороба, наявність дитини, судимість тощо). У разі відмови від шлюбу особи, яка одержала подарунок у зв'язк

у з майбутнім весіллям, договір дарування на вимогу дарувальника може бути розірваний судом. При цьому подарова­на річ підлягає поверненню. А якщо вона не збереглася, осо­ба, яка одержала подарунок, зобов'язана відшкодувати його вартість.

 

< Попередня   Наступна >