Стаття 32. Час реєстрації шлюбу

Сімейний кодек - Розділ ІІ (ст.21-120)
89

Стаття 32. Час реєстрації шлюбу

1. Шлюб реєструється після спливу одного місяця від дня по­дання особами заяви про реєстрацію шлюбу. За наявності поважних причин керівник державного органу реєстрації актів цивільного стану дозволяє реєстрацію шлюбу до спливу цього строку. 2. У разі вагітності нареченої, народження нею дитини, а та­кож якщо є безпосередня загроза для життя нареченої або наре­ченого, шлюб реєструється у день подання відповідної заяви. 3. Якщо є відомості про наявність перешкод до реєстрації шлю­бу, керівник державного органу реєстрації актів цивільного стану може відкласти реєстрацію шлюбу, але не більш як на три місяці. Рішення про таке відкладення може бути оскаржене до суду.

До обставин, пов'язаних з регулюванням порядку реєстрації шлюбу, належать ті, що пов'язані з визначенням часу (комен­тована стаття) та місця цієї реєстрації (ст. 33 СК). За загальним правилом реєстрація шлюбу здійснюється після спливу одного місяця від дня подання заяви про його реєстрацію. Такий строк встановлено для того, щоб особи, які бажають взяти шлюб, ще раз продумали серйозність своїх намірів. За домовленістю з ци­ми особами орган РАЦСу призначає день та час реєстрації шлюбу (п. 4.10 Правил реєстрації актів цивільного стану в Ук­раїні). Керівник органу РАЦСу за наявності поважних причин може дозволити реєстрацію шлюбу до спливу місячного строку.

У статті, що коментується, немає переліку цих поважних причин. Такими причинами можуть бути переїзд осіб, які бажа­ють взяти шлюб, на постійне місце проживання до іншої дер­жави або іншої місцевості, виїзд однієї з них у довгострокове відрядження тощо. Відповідно до ч. 2 коментованої статті у разі вагітності нареченої, народження нею дитини, а також якщо є безпосередня загроза для життя нареченої або нареченого, шлюб реєструється у день подання відповідної заяви.

За наявності відом

остей про перешкоди реєстрації шлюбу керівник органу РАЦСу може відкласти реєстрацію, але не більш як на три місяці. Порядок відстрочки реєстрації шлюбу передбачений п. 4.8 Правил реєстрації актів цивільного стану в Україні. Зазначена відстрочка може мати місце лише у тому разі, якщо до органу РАЦСу надійшло письмове повідомлення про наявність передбачених законодавством перешкод реєстрації шлюбу. Про відстрочку інформуються заінтересовані особи. Особі, яка подала заяву про наявність перешкод реєстрації шлюбу, пропонується протягом не більш як трьох місяців навести відповідні докази. Орган РАЦСу може на про­хання заінтересованих осіб або за власною ініціативою провес­ти необхідну перевірку. Якщо відомості про перешкоди не бу­дуть підтверджені, реєстрація шлюбу здійснюється на загальних підставах. Рішення органу РАЦСу про відстрочку реєстрації шлюбу може бути оскаржене до суду. У такому разі воно має розглядатися згідно з вимогами глави 31-А ЦПК. Якщо буде встановлено, що інформація про наявність перешкод реєстрації шлюбу, яка надійшла до органу РАЦСу, не відповідає дійсності, особи, які подали заяву про реєстрацію шлюбу, можуть вимага­ти від особи, яка подала заяву про наявність перешкод цьому, відшкодування матеріальної та моральної шкоди (статті 440 і 440-1 ЦК 1963 р.).

Відповідно до статей 55 і 124 Конституції до суду можна та­кож оскаржити рішення органу РАЦСу про відмову в скоро­ченні часу реєстрації шлюбу. У разі подання такої скарги вона підлягає розгляду згідно з правилами глави 31-А ЦПК.

 

< Попередня   Наступна >