Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІ (ст.21-120) Стаття 89. Припинення права на утримання за домовленістю подружжя

Стаття 89. Припинення права на утримання за домовленістю подружжя

Сімейний кодек - Розділ ІІ (ст.21-120)
165

Стаття 89. Припинення права на утримання за домо­вленістю подружжя

1. Подружжя, а також особи, шлюб між якими було розірвано, мають право укласти договір про припинення права на утримання взамін набуття права власності на житловий будинок, квартиру чи інше нерухоме майно або одержання одноразової грошової виплати. Договір, за яким передається у власність нерухоме майно, має бути нотаріально посвідчений і підлягає державній реєстрації. 2. Якщо особи домовилися про припинення права на утриман­ня у зв'язку з одержанням одноразової грошової виплати, обумов­лена грошова сума має бути внесена на депозитний рахунок но­таріальної контори до посвідчення договору. 3. На майно, одержане на підставі договору про припинення права на утримання, не може бути звернене стягнення.

Відповідно до ст. 9 СК регулювання сімейних відносин мож­ливе за домовленістю (договором) сторін, якщо це не супере­чить вимогам СК, інших законів України та моральним засадам суспільства. Згідно з цим положенням подружжя, а також осо­би, шлюб між якими було розірвано, мають право укласти до­говір про припинення права на утримання взамін набуття тим з подружжя, хто має право на одержання аліментів, права власності на житловий будинок, квартиру чи інше нерухоме майно або одержання одноразової грошової виплати. Договір, за яким передається у власність нерухоме майно, має бути нотаріально посвідчений і підлягає державній реєстрації.

Якщо відповідно до договору право на утримання припи­няється у зв'язку з одержанням одноразової грошової виплати, обумовлена грошова сума має бути внесена на депозитний ра­хунок нотаріальної контори на ім'я того з подружжя, хто має право на аліменти.

 

< Попередня  
>Наступна >