Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІ (ст.21-120) Стаття 99. Визначення у шлюбному договорі права на утримання

Стаття 99. Визначення у шлюбному договорі права на утримання

Сімейний кодек - Розділ ІІ (ст.21-120)
145

Стаття 99. Визначення у шлюбному договорі права на ут­римання

1. Сторони можуть домовитися про надання утримання одному з подружжя незалежно від непрацездатності та потреби у ма­теріальній допомозі на умовах, визначених шлюбним договором. 2. Якщо у шлюбному договорі визначені умови, розмір та стро­ки виплати аліментів, то в разі невиконання одним із подружжя свого обов'язку за договором аліменти можуть стягуватися на підставі виконавчого напису нотаріуса. 3. Шлюбним договором може бути встановлена можливість припинення права на утримання одного з подружжя у зв'язку з одержанням ним майнової (грошової) компенсації.

У шлюбному договорі можуть бути також передбачені права та обов'язки подружжя щодо взаємного утримання (стаття, що коментується; п. 2 Порядку укладання шлюбного контракту). Сторони можуть домовитися про надання утримання одному з подружжя незалежно від непрацездатності та потреби у ма­теріальній допомозі, визначити умови, розмір та строки випла­ти аліментів одне одному як у період шлюбу, так і після його розірвання. У разі невиконання одним із подружжя свого обов'язку за договором аліменти можуть стягуватись на підставі виконавчого напису нотаріуса.

Шлюбним договором може бути встановлена можливість припинення права на утримання одного з подружжя у зв'язку з одержанням ним майнової (грошової) компенсації. Умови до­говору не можуть погіршувати становище того з подружжя, хто є непрацездатним та потребує матеріальної допомоги. Це твер­дження обумовлене імперативним характером ст. 32 КпШС, ст. 75 СК і правилами ст. 27-1 КпШС, ч. 5 ст. 97 і ч. 8 ст. 7 СК.

 

< Попередня   Наступна >