Стаття 100. Зміна умов шлюбного договору

Сімейний кодек - Розділ ІІ (ст.21-120)
103

Стаття 100. Зміна умов шлюбного договору

1. Одностороння зміна умов шлюбного договору не допус­кається. 2. Шлюбний договір може бути змінено подружжям. Угода про зміну шлюбного договору нотаріально посвідчується. 3. На вимогу одного з подружжя шлюбний договір за рішенням суду може бути змінений, якщо цього вимагають його інтереси, інтереси дітей, а також непрацездатних повнолітніх дочки, сина, що мають істотне значення.

Згідно з ч. 1 коментованої статті одностороння зміна умов шлюбного договору не допускається. Цей документ може бути змінено за угодою сторін, а у разі виникнення спору — за рішенням суду. У п. 7 Порядку укладання шлюбного контрак­ту зазначено, що він може включати положення про зміну йо­го умов. Ч. З статті, що коментується, передбачає, що на вимо­гу одного з подружжя шлюбний договір за рішенням суду мо­же бути змінений, якщо цього вимагають його інтереси, інте­реси дітей, а також непрацездатних повнолітніх дітей, які ма­ють істотне значення. Це положення відповідає ч. 8 ст. 7 СК, яка встановлює загальні принципи регулювання сімейних відносин.

Той з подружжя, хто вимагає у судовому порядку зміни умов шлюбного договору, пред'являє перетворювальний позов. Для його задоволення, як слушно зазначає М. Антокольська, не­обхідно, щоб обставини настільки істотно змінилися, що вико­нання умов договору призвело б до заподіяння значної шкоди сторонам (стороні) і що б ці обставини на момент укладення договору не можна було передбачити.

Угода про зміну шлюбного договору має нотаріально посвідчуватись.

 

< Попередня   Наступна >