Стаття 102. Розірвання шлюбного договору

Сімейний кодек - Розділ ІІ (ст.21-120)
104

Стаття 102. Розірвання шлюбного договору

1. На вимогу одного з подружжя шлюбний договір може бути розірваний за рішенням суду з підстав, що мають істотне значен­ня, зокрема в разі неможливості його виконання.

Дружина і чоловік, як вже зазначалося, за домовленістю між собою можуть відмовитися від шлюбного договору. Якщо вони не дійдуть згоди, суд з підстав, які мають істотне значення, зо­крема у разі неможливості виконання шлюбного договору, мо­же розірвати його. Шлюбний договір, як й будь-який інший, породжує певні зобов'язання сторін. А однією з підстав припи­нення зобов'язання є неможливість його виконання (ст. 222 ЦК 1963 р.; ст. 607 ЦК 2003 р.). Тому, як вже зазначалося, за рішен­ням суду шлюбний договір може бути розірваний, якщо той з подружжя, хто пред'явив відповідний позов, доведе немож­ливість виконання його умов.

Відповідно до статті, що коментується, розірвання шлюбного договору можливе також за наявності підстав, що мають істотне значення. Тому той з подружжя, хто пред'явив позов, має довес­ти наявність таких підстав (ст. 30 ЦПК). Уявляється, що під істот­ними обставинами, як й при зміні умов шлюбного договору, тре­ба розуміти обставини, наявність яких істотно порушує інтереси того з подружжя, хто пред'явив позов, а також неповнолітніх та повнолітніх непрацездатних дітей. Для розірвання шлюбного до­говору необхідне пред'явлення перетворювального позову.

 

< Попередня   Наступна >