Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІ (ст.21-120) Стаття 120. Правові наслідки встановлення режиму окремого проживання подружжя

Стаття 120. Правові наслідки встановлення режиму окремого проживання подружжя

Сімейний кодек - Розділ ІІ (ст.21-120)
176

Стаття 120. Правові наслідки встановлення режиму окре­мого проживання подружжя

1. Встановлення режиму окремого проживання не припиняє прав та обов'язків подружжя, які встановлені цим Кодексом і які дружина та чоловік мали до встановлення цього режиму, а також прав та обов'язків, які встановлені шлюбним договором. 2. У разі встановлення режиму окремого проживання: 1) майно, набуте в майбутньому дружиною та чоловіком, не вважатиметься набутим у шлюбі; 2) дитина, народжена дружиною після спливу десяти місяців, не вважатиметься такою, що походить від її чоловіка; 3) дружина, чоловік можуть усиновлювати дитину без згоди другого з подружжя.

Протягом шлюбу у подружжя можуть виникати різні права та обов'язки, як особисті, так І майнові. Поряд з їх закріплен­ням у СК вони можуть визначатись у шлюбному договорі, що укладається подружжям. Підставою виникнення прав і обов'язків є наявність шлюбних відносин між подружжям. Як­що ж сімейні відносини між подружжям втрачені і судом вста­новлено режим окремого проживання дружини і чоловіка, їх права та обов'язки, які виникатимуть у майбутньому, мають ре­гулюватися не сімейним, а цивільним законодавством.

Частина 2 коментованої статті закріплює такі найважливіші правові наслідки встановлення режиму окремого проживання подружжя: 1) майно, набуте в майбутньому дружиною та чо­ловіком, не вважатиметься набутим у шлюбі; 2) дитина, народ­жена дружиною після спливу десяти місяців, не вважатиметься такою, що походить від її чоловіка; 3) дружина, чоловік можуть усиновлювати дитину без згоди другого з подружжя.

 

< Попередня