Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ І (ст.1-20) Стаття 1. Завдання Сімейного кодексу України

Стаття 1. Завдання Сімейного кодексу України

Сімейний кодек - Розділ І (ст.1-20)
117

Стаття 1. Завдання Сімейного кодексу України

1. Сімейний кодекс України визначає засади шлюбу, особисті немайнові та майнові права і обов'язки подружжя, підстави виникнен­ня, зміст особистих немайнових і майнових прав та обов'язків батьків і дітей, усиновлювачів та усиновлених, інших членів сім'ї та родичів. 2. Регулювання сімейних відносин здійснюється цим Кодексом з метою: зміцнення сім'ї як соціального інституту і як союзу конкретних осіб; утвердження почуття обов'язку перед батьками, дітьми та іншими членами сім'ї; побудови сімейних відносин на паритетних засадах, на почут­тях взаємної любові та поваги, взаємодопомоги і підтримки; забезпечення кожної дитини сімейним вихованням, можливістю духовного та фізичного розвитку.

Частина 1 цієї статті визначає засади шлюбу, особисті май­нові та немайнові права І обов'язки подружжя, підстави виникнення, зміст особистих немайнових і майнових прав та обов'яз­ків батьків і дітей, усиновлювачів та усиновлених, інших членів сім'ї та родичів.

Отже, йдеться не про завдання СК, а про відносини, що ре­гулюються ним. Тому ч. 1 цієї статті певною мірою дублює ч. 2 ст. 2 СК.

Частина 2 визначає цілі регулювання сімейних відносин. Де­якою мірою її положення відповідають змісту ст. 51 Конституції України, відповідно до якої сім'я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою, батьки зобов'язані утри­мувати дітей до повноліття, а повнолітні діти — піклуватися про своїх непрацездатних батьків. Водночас не всі положення ст. 51 Конституції відображені у ч. 2. Це, зокрема, стосується консти­туційного положення про те, що шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка. У цьому полягає певний недолік ст. 1.

Положення зазначеної статті також відповідають пунктам 2 і З розділу І Декларації про загальні засади державної політики України сто

совно сім'ї та жінок, прийнятої Верховною Радою України 5 березня 1999 р.

Положення ч. 2 ст. 1 конкретизовані у главі 6, яка визначає особисті немайнові права та обов'язки подружжя, у главах 7, 8 та 9, що передбачають його майнові права та обов'язки, у розділі III, який регулює права та обов'язки матері, батька й дитини, та у розділі V СК, у якому закріплені права і обов'яз­ки інших членів сім'ї та родичів.

Однак треба зазначити, що не всі цілі регулювання сімейних відносин, передбачені ч. 2 ст. 1, можуть досягатися шляхом пра­вового регулювання. Так, утвердження почуття обов'язку перед батьками, дітьми та іншими членами сім'ї, а також побудова сімейних відносин на засадах взаємної любові та поваги, взаємо­допомоги і підтримки можуть бути забезпечені не нормами пра­ва, а нормами моралі. А норми права лише сприяють цьому.

 

< Попередня   Наступна >