Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ І (ст.1-20) Стаття 16. Надання неповнолітнім батькам допомоги у здійсненні батьківських прав та виконанні батьківських обов'язків

Стаття 16. Надання неповнолітнім батькам допомоги у здійсненні батьківських прав та виконанні батьківських обов'язків

Сімейний кодек - Розділ І (ст.1-20)
249

Стаття 16. Надання неповнолітнім батькам допомоги у здійсненні батьківських прав та виконанні батьківських обов'язків

1. Якщо мати, батько дитини є неповнолітніми, баба, дід дити­ни з боку того з батьків, хто є неповнолітнім, зобов'язані надава­ти йому допомогу у здійсненні ним батьківських прав та виконанні батьківських обов'язків.

Неповнолітні батьки, якщо вони уклали шлюб, стають дієздатними (ст. 11 ЦК 1963 р.; ч. 2 ст. 34 ЦК 2003 р.). Водно­час коментована стаття зобов'язує бабу та діда дитини з боку того з батьків, хто є неповнолітнім, надавати йому допомогу у здійсненні ним батьківських прав та виконанні батьківських обов'язків. Положення цієї статті відповідає змісту ч. 5 ст. 51 Конституції, Конвенції про права дитини та загальним принци­пам регулювання сімейних відносин (див. коментар до ч. 8 ст. 7). Допомога діда та баби неповнолітньому батьку чи матері ди­тини може діставати вияв в їх обов'язку сплачувати комусь з них аліменти (див. коментар до ст. 180). Баба і дід мають пра­во на самозахист внуків, вправі звернутися за захистом прав та Інтересів внуків до органів опіки та піклування або до суду без спеціальних на те повноважень (див. коментар до ст. 258). За певних обставин дід і баба зобов'язані також утримувати своїх внуків (див. коментар до ст. 265).

 

< Попередня   Наступна >