Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 66 (ст.423-426) Стаття 425. Застосування спеціальних засобів

Стаття 425. Застосування спеціальних засобів

Митний кодекс - Глава 66 (ст.423-426)
112

Стаття 425. Застосування спеціальних засобів

Посадові особи митної служби України мають право застосовувати наручники, гумові кийки, сльозоточиві речовини, обладнання для відкриття приміщень, засоби для примусової зупинки транспортних засобів та інші спеціальні засоби під час виконання службових обов'язків для: 1) відбиття нападу на посадових осіб митної служби України або на інших осіб; 2) відбиття нападу на будинки, будівлі, споруди та транспортні засоби, що належать митним органам, спеціалізованим митним установам та організаціям або використовуються ними, на товари та транспортні засоби, що перебувають під митним контролем, а також для звільнення зазначених об'єктів у разі їх захоплення; 3) затримання правопорушників, їх доставлення в службове приміщення митного органу, спеціалізованої митної установи чи організації, якщо ці особи чинять опір та іншу протидію або можуть завдати шкоди оточуючим чи собі; 4) припинення фізичного опору, що чиниться посадовій особі митної служби України; 5) проникнення у приміщення, де можуть знаходитися предмети контрабанди та безпосередні об'єкти порушення митних правил; 6) зупинення транспортного засобу, водій якого не виконав вимогу посадової особи митної служби України про зупинення. Забороняється застосовувати спеціальні засоби до жінок з явними ознаками вагітності, осіб з явними ознаками інвалідності та малолітніх, крім випадків вчинення ними збройного опору, скоєння групового нападу, який загрожує життю та здоров'ю людей, збереженню товарів і транспортних засобів, що перебувають під митним контролем. Перелік спеціальних засобів, що використовуються посадовими особами митної служби України, визначається Кабінетом Міністрів України.

Вид спеціального засобу, час початку та інтенсивність його застосування визначаються з урахування обстановки, що складається, характеру правопорушення і особи правопорушника.

Правовою

основою застосування спеціальних засобів є :

Конституція України;

Указ Президента України “Про невідкладні заходи щодо посилення боротьби зі злочинністю” від 21.06.1994;

Митний кодекс України від 11.07.2002 № 921-IV;

Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Положення про застосування спеціальних засобів і вогнепальної зброї посадовими особами митної служби України”.

Спеціальні засоби застосовуються у випадках, коли використані усі інші форми попереднього впливу не дали бажаних результатів на правопорушників.

Об’єкт злочину - це охоронювані кримінально-правовими нормами суспільні відносини та соціальні блага, на які посягає злочин.

Об’єктивна сторона злочину – це зовнішній акт суспільно небезпечного посягання на охоронюваний законом об’єкт, яким цьому об’єкту заподіюється шкода або створюється загроза її заподіяння.

Суб’єктом злочину є фізична осудна особа, яка вчинила злочин у віці, з якого може наставати кримінальна відповідальність.

Суб’єктивна сторона злочину відображає процеси, які відбуваються у свідомості особи у зв’язку з вчиненням нею злочину і свідчать про спрямування її волі та про її ставлення до суспільно небезпечного діяння та його наслідків.

(коментар КК України ст.2,18)

Опір – це активна фізична протидія здійсненню відповідними працівниками своїх обов’язків.

Використанню спеціальних засобів має перебувати попередження про намір їх застосування (за винятком необхідності відбиття раптового нападу на посадову особу митної служби України).

Попередження може бути зроблено як голосом, так і через гучно мовну установку, і в кожному випадку бажано рідною мовою осіб, проти яких ці засоби (зброя) застосовуватимуться, та українською мовою не менш як 2 рази з наданням часу, достатнього для припинення правопорушення.

Рішення про застосування спеціальних засобів приймає посадова особа митної служби України залежно від обставин, що склалися.

Забороняється застосовувати спеціальні засоби до жінок з явними ознаками вагітності і неповнолітніх, осіб з ознаками інвалідності, осіб похилого віку (крім випадків вчинення ними збройного опору або групового нападу, що створює загрозу життю або здоров'ю посадових осіб митної служби України чи збереженню товарів і транспортних засобів, що перебувають під митним контролем).

Забороняється також застосовувати спеціальні засоби проти громадян з малолітніми дітьми, а також у разі значного скупчення людей, якщо від цього можуть постраждати сторонні особи.

За наявності обставин, що не дозволять уникнути застосування спеціальних засобів, вжиті заходи не повинні перевищувати рівня, необхідного для виконання обов'язків, покладених на митні органи та їхніх посадових осіб, і мають зводити до мінімуму можливість заподіяння шкоди здоров'ю правопорушників.

Про поранення або смерть, що сталися внаслідок застосування спеціальних засобів і зброї, працівник митниці зобов’язаний негайно і письмово повідомити безпосереднього начальника для сповіщення прокуророві.

Начальник митниці доповідає вищестоящому керівнику. У разі необхідності інформуються керівники місцевих органів державної виконавчої влади.

У кожному випадку застосування спеціальних засобів і зброї службові особи митних органів зобов'язані в найкоротший термін забезпечити надання потерпілим медичної допомоги, повідомивши лікарів (заклад охорони здоров'я) про те, який засіб було застосовано.

Після застосування спеціальних засобів проводиться огляд приміщень і місцевості з метою виявлення потерпілих, можливих вогнищ, пошкодження обє’ктів життєзабезпечення, а також спеціальних засобів, що не спрацювали, а при необхідності – дегазація.

Спеціальними засобами, що застосовуються посадовими особами митної служби України, є:

а) засоби індивідуального захисту: шоломи і бронежилети;

б) засоби активної оборони: наручники, пістолети (револьвери) з ґумовими кулями, електрошкові пристрої, сльозоточиві речовини, гумові кийки, засоби для примусової зупинки автотранспорту, спеціальні транспортні засоби, обладнання для відкриття приміщень, у тому числі малогабаритні піротехнічні пристрої.

Одержувати, зберігати і застосовувати спеціальні засоби можуть лише посадові особи митної служби України, яких визнано здатними для цього за станом здоров'я, що підтверджується висновком відповідної медичної комісії.

Посадові особи митної служби України повинні систематично проводити роботу по забезпеченню законності застосування спеціальних засобів, притягати згідно з чинним законодавством до відповідальності осіб які допустили їх неправомірне икористання, організувати навчання особового складу щодо застосування спеціальних засобів і ідготовку кваліфікованих спеціалістів – інструкторів за затвердженою програмою, видавати собовому складу спеціальні засоби тільки після складання кожним з них заліків з правил та порядку їх застосування.

Відповідальність за забезпечення законності застосування спеціальних засобів і вогнепальної зброї та порядку правил експлуатації, технічного обслуговування, зберігання, обліку, списання та знищення, заходи обережності при користуванні ними, порядок організації та програми навчання особового складу службовими особами митної служби України покладається на керівника спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи.

 

< Попередня   Наступна >