Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 63 (ст.407-416) Стаття 409. Обов'язковість законних розпоряджень та вимог посадових осіб митної служби України

Стаття 409. Обов'язковість законних розпоряджень та вимог посадових осіб митної служби України

Митний кодекс - Глава 63 (ст.407-416)
204

Стаття 409. Обов'язковість законних розпоряджень та вимог посадових осіб митної служби України

Законні розпорядження та вимоги посадових осіб митної служби України є обов'язковими для виконання.

Засади митної справи, у тому числі розміри податків і зборів та умови митного обкладення, спеціальні митні зони і митні режими на території України, перелік товарів, експорт, імпорт та транзит яких через територію України забороняється, визначаються виключно законами України та цим Кодексом. А враховуючи, що безпосереднє здійснення та керівництво митною справою покладається на митні органи України, які на основі принципів виключної компетенції та законності виконують ці завдання розпорядження та вимоги їх посадових осіб є законними і обов'язковими для виконання підприємствами, установами, організаціями, державними органами і їхніми посадовими особами, а також фізичними особами. Непокора законному розпорядженню або вимозі посадової особи митного органу, а також інші дії, що перешкоджають виконанню покладених на цю особу обов'язків, мають наслідком настання відповідальністі, передбаченої чинним законодавством України.

Посадові особи митного органу є представниками держави і при виконанні покладених на них обов’язків керуються тільки законом, діють в його рамках і підпорядковуються тільки своїм безпосередньому та прямому начальникам. Ніхто інший, за винятком уповноважених службових осіб, у випадках, передбачених законом, не вправі втручатися в законну діяльність працівників митних органів України.

Суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності, фізичні особи мають право оскарження рішення митних органів вищому митному органу або в судовому порядку відповідно до законодавства.

 

< Попередня  
uto/420-glava63/5643--410-----------.html">Наступна >