Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 63 (ст.407-416) Стаття 416. Обмеження в роботі, яка пов'язана із здійсненням контролю за роботою близьких родичів

Стаття 416. Обмеження в роботі, яка пов'язана із здійсненням контролю за роботою близьких родичів

Митний кодекс - Глава 63 (ст.407-416)
207

Стаття 416. Обмеження в роботі, яка пов'язана із здійсненням контролю за роботою близьких родичів

Посадові особи митних органів не можуть обіймати посади, перебування на яких передбачає прийняття рішень з питань діяльності підприємств - митних брокерів, митних перевізників, власників митних ліцензійних складів та складів тимчасового зберігання, а також службові зносини з такими підприємствами, якщо у штаті цих підприємств перебувають близькі родичі зазначених посадових осіб.

Відповідно до ст.25(1) КЗпП України власник має право запроваджувати обмеження щодо спільної роботи на одному і тому ж підприємстві, в установі, організації осіб, які є близькими родичами чи свояками (батьки, подружжя, брати, сестри, діти, а також батьки, брати, сестри і діти подружжя), якщо у зв"язку з виконанням трудових обов"язків вони безпосередньо підпорядковані або підконтрольні один одному.

Для посадових осіб митних органів дане обмеження встановлене ст.12 п.3 Закону України “Про державну службу” від 11 липня 1995р. №282/95-ВР, де зазначено, що не можуть бути обраними чи призначеними на посаду в державному органі та його апараті особи, які у разі прийняття на службу будуть безпосередньо підпорядковані або підлеглі особам, які є їх близькими родичами чи свояками. Норма ст. 416 МК України конкретизує це положення щодо посадових осіб, які приймають рішення стосовно підприємств - митних брокерів, митних перевізників, власників митних ліцензійних складів та складів тимчасового зберігання, які у своїй діяльності підконтрольні особі, яка приймає це рішення.

Заборона прямої підпорядкованості при виконанні службових чи посадових обов”язків в певній мірі є протидією можливості створення корупційних та інших протизаконних угрупувань.

 

< Попередня