Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 62 (ст.398-406) Стаття 403. Порядок виконання постанови митного органу про накладення штрафу

Стаття 403. Порядок виконання постанови митного органу про накладення штрафу

Митний кодекс - Глава 62 (ст.398-406)
171

Стаття 403. Порядок виконання постанови митного органу про накладення штрафу

Штраф повинен бути сплачений особою, яка вчинила порушення митних правил, не пізніше п'ятнадцяти днів з дня вручення або надіслання їй копії постанови митного органу про накладення штрафу, а в разі оскарження постанови або внесення на неї подання прокурором - не пізніше п'ятнадцяти днів з дня залишення скарги без задоволення або відхилення подання. Сума штрафу вноситься особою, яка вчинила порушення митних правил, до Державного бюджету України у порядку, встановленому законодавством України.

Вказана стаття, а також ст.307 КпАП України встановлюють термін сплати штрафу правопорушником у добровільному порядку - 15 днів з дня вручення або надіслання копії постанови митного органу про накладення штрафу.

У випадку оскарження постанови по справі митного органу в порядку, передбаченому ст. 393 МК України або внесення щодо постанови прокурорського подання в порядку ст. 394 МК України, штраф має бути сплачений протягом 15 днів з дня залишення скарги без задоволення або залишення подання без розгляду.

Сума штрафу вноситься правопорушником до державного бюджету через касу митниці або через банківські установи на відповідні рахунки.

Відлік 15-денного строку починається з дня вручення правопорушнику копії постанови або повідомлення про залишення без задоволення скарги або протесту прокурора. Встановлено, що копія постанови вручається на протязі трьох днів.

Щодо строків повідомлення про результати розгляду скарги чи протесту прокурора, то закон ніяких приписів не встановлює. Тут потрібно виходити з того, що рішення за результатами розгляду скарги чи протесту визнаються такими, що вступили в законну силу відразу ж після їх винесення. Тому постанови або повідомлення, які підлягають виконанн

ю, потрібно скеровувати органам виконання негайно.

При оскарженні чи опротестуванні постанов, а також при відстрочці їх виконання перебіг трьохмісячного строку для їх виконання призупиняється до розгляду скарги (протесту) або до закінчення строку відстрочки виконання.

 

< Попередня   Наступна >