Стаття 378. Проведення митних обстежень

Митний кодекс - Глава 60 (ст.375-392)
102

Стаття 378. Проведення митних обстежень

Посадові особи митних органів, які мають достатні підстави вважати, що на території або в приміщеннях підприємств, або у транспортних засобах, що їм належать, знаходяться товари, що є безпосередніми предметами порушення митних правил, або товари із спеціально виготовленими сховищами (тайниками), що використовувалися для приховування безпосередніх предметів порушення митних правил від митного контролю, транспортні засоби, що використовувалися для переміщення безпосередніх предметів порушення митних правил через митний кордон України, а також документи, необхідні для розгляду справи про порушення митних правил, можуть проводити митне обстеження таких територій, приміщень або транспортних засобів. Митне обстеження проводиться у присутності посадових осіб підприємств, зазначених у частині першій цієї статті. Посадові особи митних органів мають право запросити до участі у митному обстеженні спеціалістів. Про проведення митного обстеження складається протокол за формою, що встановлюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи.

Проведення митних обстежень- процесуальна дія, яка може проводитись як до складання протоколу про ПМП, так і під час провадження в справі про ПМП за вмотивованим рішенням посадової особи митного органу за участю понятих(не менше двох). Митне обстеження провадиться посадовою особою митного органу з метою припинити порушення митних правил, відшукати та вилучити речові докази по справі, якщо є достатні підстави вважати де і у яких осіб вони знаходяться. Для роз?яснення питань, що потребують спеціальних пізнань в науці, техніці і т.і. для участі залучаються спеціалісти. Митне обстеження територій, приміщень підприємств провадиться у присутості осіб- власників приміщень або їх представників. Митне обстеження транспортних засобів провадиться у присутності власника транспортного засобу або водія тра

нспортного засобу або експедитора. Фіксація даної процесуальної дії здійснюється шляхом складання протоколу за відповідною формою.

 

 

< Попередня   Наступна >