Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 58 (ст.356-373) Стаття 356. Поняття провадження у справі про порушення митних правил

Стаття 356. Поняття провадження у справі про порушення митних правил

Митний кодекс - Глава 58 (ст.356-373)
154

Глава 58. Порядок провадження у справах про порушення митних правил

Стаття 356. Поняття провадження у справі про порушення митних правил

Провадження у справі про порушення митних правил включає в себе виконання процесуальних дій, зазначених у статті 375 цього Кодексу, розгляд справи та винесення постанови.

Провадження в справах про порушення митних правил виступає як самостійний різновид провадження в справах про адміністративні правопорушення, і являє собою систему процесуальних норм, що визначають порядок, форми та методи діяльності митних органів та їх посадових осіб, пов’язану з притягненням до адміністративної відповідальності осіб, винних у вчиненні митних правопорушень.

Митний кодекс України не визначає завдання провадження у справах про порушення митних правил, однак ми можемо визначити, що основними завданнями даного провадження є: виявлення та припинення митних правопорушень, своєчасне, всебічне, повне та об’єктивне з’ясування обставин кожної справи, її вирішення відповідно до чинного законодавства, забезпечення виконання постанов по справах, виявлення причин та умов, що сприяли скоєнню митних правопорушень, вжиття заходів щодо їх усунення, запобігання правопорушень і зміцнення правопорядку та законності.

Провадження у справах про порушення митних правил можна визначити як сукупність послідовних дій уповноважених посадових осіб митних органів, спрямованих на виконання завдань, що стоять перед провадженням. Діяльність посадових осіб складається з системи взаємопов’язаних між собою процесуальних дій. Вся система процесуальних дій і окремі дії здійснюються у передбаченому Кодексом процесуальному порядку, обов’язковому для усіх суб’єктів провадження.

Процес правозастосування у справах про порушення митних правил складається з сукупності стадій,

що змінюють одна одну у чітко визначеній послідовності.

Порядок притягнення до адміністративної відповідальності за порушення митних правил передбачає наступні стадії:

- порушення справи про порушення митних правил;

- розгляд справи і винесення рішення по справі;

- оскарження або опротестування постанови по справі;

- виконання рішення по справі.

Порушення справи, є початковою стадією провадження. Її змістом є комплекс першочергових процесуальних дій, пов’язаних з:

- виявленням факту митного правопорушення;

- складанням протоколу про порушення митних правил, а в разі необхідності – й інших протоколів, юридична кваліфікація;

- встановленням особи правопорушника, свідків;

- збиранням, дослідженням та попередньою оцінкою доказів та інших обставин, що можуть мати значення для справи.

В межах цієї стадії складається протокол про порушення митних правил, протокол про адміністративне затримання, протоколи процесуальних дій, передбачених ст. 375 Кодексу. Тобто фактично здійснюється митне розслідування у справі з відповідним процесуальним оформленням його результатів. Метою розслідування є якісна підготовка справи для розгляду по суті.

Закінчується стадія порушення справи з моменту передачі матеріалів справи про порушення митних правил уповноваженому органу для розгляду по суті з урахуванням підвідомчості.

Друга стадія провадження – розгляд справи і винесення рішення по справі, визнається центральною стадією провадження.

Сутність цієї стадії полягає у тому, що уповноважений орган (митний орган або місцевий суд (суддя) здійснює остаточне розслідування по справі і дає правову оцінку діям особи, щодо якої складено протокол про порушення митних правил. Тобто саме на цій стадії вирішуються завдання провадження у справах про порушення митних правил

Всі інші стадії провадження мають щодо даної стадії або підготовче або послідуюче значення.

Винесенням постанови у справі про порушення митних правил закінчується стадія розгляду справи.

Третя стадія провадження у справах про порушення митних правил являє собою перегляд винесеної постанови в справі у передбачених законом випадках.

Це стадія є факультативною. Можливість подібного перегляду справи є гарантією законності й обгрунтованості застосування адміністративного стягнення, і має на меті зміцнення правопорядку, всебічної охорони прав та законних інтересів громадян. У процесі цієї стадії перевіряється законність і обгрунтованість винесеної постанови, а також дотримання установленого законом порядку провадження в цілому, усуваються допущені порушення, забезпечується застосування до винних справедливих заходів впливу.

Ця стадія сприяє усуненню порушень законності, забезпеченню систематичного контролю за діяльність митних органів та їх посадових осіб.

Четверта стадія провадження в справі – виконання рішення по справі, обумовлена необхідністю виконання винесеної постанови. Її сутність полягає в кінцевій практичній реалізації адміністративного стягнення, призначеного порушнику. У процесі виконання постанови, особа, яка вчинила порушення митних правил, перетерплює відповідні позбавлення й обмеження особистого або матеріального характеру. Лише за цієї умови адміністративне стягення виконає свою соціальну функцію

Після реального виконання або у випадку, якщо неможливо виконати постанову, виконання повинно бути припинено, справа повернута органу, що виніс постанову. Закінчення виконання означає і закінчення провадження по справі. Адміністративна справа здається в архів.

 

< Попередня   Наступна >