Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 58 (ст.356-373) Стаття 358. Порушення справи про порушення митних правил

Стаття 358. Порушення справи про порушення митних правил

Митний кодекс - Глава 58 (ст.356-373)
133

Стаття 358. Порушення справи про порушення митних правил

Справа про порушення митних правил вважається розпочатою з моменту складення протоколу про порушення митних правил.

У кожному випадку виявлення факту порушення митних правил, посадова особа передбачена ст. 359 Кодексу, яка виявила дане правопорушення, зобов’язана скласти протокол про порушення митних правил за формою, затвердженою наказом ДМС України.

З моменту складення протоколу про порушення митних правил справа про дане правопорушення вважається порушеною, а провадження по справі – розпочатим.

Порядок дій, що необхідно виконати при виявленні факту порушення митних правил визначено відповідними відомчими нормативними актами ДМС України.

Аналіз матеріалів практичної діяльності митних органах свідчить, що переважна більшість усіх фактів правопорушення виявляються під час проведення митного контролю, митного оформлення та пропуску через митний кордон України товарів і транспортних засобів, тому протоколи про порушення митних правил складаються у більшості випадків оперативно-інспекторським складом функціональних відділів митних органів, ними ж здійснюються й первинні дії, спрямовані на встановлення та закріплення слідів правопорушення. Відсоток справ, що порушуються посадовими особами підрозділів по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил, значно менший. Як правило, його складають справи, що порушуються за матеріалами, які були отримані від інших правоохоронних органів.

Якщо факт вчинення порушення митних правил виявлено посадовою особою, зазначеною у п. 1 ст. 359 цього Кодексу, то вона повинна виконати такі дії:

1. По виявленню факту митного правопорушення інспектор негайно інформує начальника підрозділу по боротьбі з контрабандою та порушеннями

митних правил відповідного митного органу. Складає протокол про порушення митних правил у відповідності з вимогами ст. 363 цього Кодексу.

2. До складення протоколу про порушення митних правил інспектор митного органу вирішує питання про проведення особистого огляду (за наявності підстав та з дотриманням вимог ст. 57 цього Кодексу) та адміністративне затримання особи, яка скоїла порушення митних правил (з дотриманням вимог ст. 374 цього Кодексу).

Після складення протоколу посадова особа митного органу:

а) відбирає від особи, яка скоїла порушення митних правил пояснення або заяву чи опитує її з дотриманням інших вимог чинного законодавства;

б) опитує свідків вчиненого правопорушення, якщо вони є;

в) складає рапорт про обставини виявлення правопорушення чи інші обставини, що не можуть бути відображені в протоколі про порушення митних правил;

г) здійснює інші дії, передбачені чинним законодавством, для забезпечення всебічного та повного розгляду справи про порушення митних правил.

3. Матеріали справи про порушення митних правил підлягають передачі для проведення провадження у справах про порушення митних правил підрозділу по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил, терміново, але не пізніше трьох діб з моменту складення протоколу про порушення митних правил через начальника митниці.

4. Матеріали справи про порушення митних правил передаються до підрозділу по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил – за Актом прийому-передачі матеріалів справи про порушення митних правил, форма якого затверджена ДМС України.

5. Акт прийому-передачі матеріалів справи про порушення митних правил складається у двох примірниках, перший з яких додається до матеріалів справи, а другий лишається у інспектора митниці, який передав матеріали справи до підрозділу по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил.

6. До матеріалів справи про порушення митних правил, що підлягають передачі до підрозділу по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил, належать: протокол про порушення митних правил; пояснення або заяви особи, яка притягається до відповідальності, чи протокол опитування такої особи (за їх наявності); протокол особистого огляду, якщо такий огляд проводився; протокол адміністративного затримання, якщо таке затримання застосовувалось; протоколи опитування свідків (за їх наявності); рапорт про обставини виявлення правопорушення чи інші обставини, що не можуть бути відображені в протоколі про порушення митних правил; предмети та документи, вилучені протоколом про порушення митних правил, які необхідні для розгляду справи, якщо вони вилучались; інші наявні документи та предмети, що можуть мати значення для всебічного та повного розгляду справи (листи, в тому числі й митних органів, провізні відомості, товаросупровідні документи, контракти, дозволи уповноважених органів, митні декларації, вантажні митні декларації, пломби тощо); копії описів предметів, визначених ст. 377 цього Кодексу, які передано до складу або каси митниці; акт прийому-передачі матеріалів справи про порушення митних правил.

7. Вищезгадані документи, по можливості передаються в оригіналах, якщо такої можливості немає - в копіях, вірність яких засвідчено інспектором митниці, який склав протокол про порушення митних правил,

8. Матеріали справи про порушення митних правил приймає начальник підрозділу по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил чи його заступник.

9. Начальник підрозділу по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил чи його заступник не мають права відмовити в прийомі таких матеріалів, але можуть вимагати надання документів, які необхідні для всебічного та повного розгляду справи.

10. Після отримання матеріалів справи про порушення митних правил підрозділом (відділенням або службою по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил), начальник підрозділу або його заступник своєю резолюцією на Акті прийому-передачі матеріалів справи про порушення митних доручає організувати провадження у справі керівнику відповідного структурного підрозділу (відділу, сектору), який в свою чергу, визначає конкретну посадову особу, яка провадитиме провадження у справі.

11. Про отримання матеріалів справи про порушення митних правил підрозділом по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил, а також про доручення провадження в справі конкретній посадовій особі підрозділу в Журналі обліку справ про порушення митних правил, затвердженого ДМС України, робиться відповідна відмітка із зазначенням дати отримання матеріалів підрозділом по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил та дати, з якої провадження в справі доручено конкретній посадовій особі. При заведенні справи про порушення митних правил їй присвоюється унікальний (такий, що не повторюється) номер, що складається з одинадцяти цифр: 0000/00000/00 (перші 4 цифри – порядковий номер протоколу, наступні п’ять – код митниці, останні – поточний рік).

12. Якщо протокол про порушення митних правил складено з порушенням вимог чинного законодавства, начальник підрозділу по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил чи його заступник звертаються до начальника митниці з мотивованою пропозицією про вжиття до особи, яка допустила таке порушення, заходів адміністративного або дисциплінарного впливу.

 

< Попередня   Наступна >