Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 57 (ст.329-355) Стаття 346. Порушення порядку зберігання товарів на митних ліцензійних складах та здійснення операцій із цими товарами

Стаття 346. Порушення порядку зберігання товарів на митних ліцензійних складах та здійснення операцій із цими товарами

Митний кодекс - Глава 57 (ст.329-355)
249

Стаття 346. Порушення порядку зберігання товарів на митних ліцензійних складах та здійснення операцій із цими товарами

Порушення встановленого законодавством порядку розміщення товарів на митних ліцензійних складах для зберігання, недотримання встановлених цим Кодексом строків, умов і порядку зберігання зазначених товарів, а так само проведення операцій з товарами, що зберігаються на митних ліцензійних складах, без дозволу митного органу - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Об’єкт правопорушення – а) встановлений законодавством порядок розміщення товарів на митних ліцензійних складах; б) встановлені МК України строки, умови і порядок зберігання та проведення операцій з товарами, що зберігаються на ліцензійних складах.

Об’єктивна сторона – невиконання умов розміщення, строків і порядку зберігання та проведення без дозволу митних органів операцій з товарами, що зберігаються на ліцензійних складах

Відповідно до ст. 185 МК України одним з видів митного режиму є режим митного складу. Поняття режиму митного складу та умови поміщення товарів у режим митного складу визначаються ст. ст. 212 та 213 МК України. Строк зберігання товарів у режимі митного складу обумовлений ст. 214 МК України:

- строк зберігання товарів, ввезених із-за меж митної території України, в режимі митного складу не може перевищувати трьох років з дати поміщення цих товарів у зазначений режим;

- строк зберігання в режимі митного складу підакцизних товарів, ввезених із-за меж митної території України, не може перевищувати трьох місяців з дати поміщення їх у цей режим;

- товари, що вивозяться за межі митної території України, можуть зберігатися в режимі митного складу протягом

трьох місяців з дати поміщення їх у цей режим.

Конкретний перелік та порядок здійснення операцій, що можуть проводитися з товарами, які перебувають у режимі митного складу, встановлюється Кабінетом Міністрів України або уповноваженим ним органом (ст. 215 МК України).

Для зберігання товарів у режимі митного складу використовуються спеціально обладнані приміщення, резервуари, майданчики - митні ліцензійні склади (ст. 216 МК України).

Суб’єкт відповідальності – посадові особи зазначених підприємств.

Суб’єктивна сторона – зазначене порушення митних правил припускає наявність у правопорушника наміру на його вчинення.

Відповідальність за правопорушення: накладення штрафу в розмірі від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

< Попередня   Наступна >