Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 57 (ст.329-355) Стаття 350. Порушення встановленого маршруту переміщення товарів

Стаття 350. Порушення встановленого маршруту переміщення товарів

Митний кодекс - Глава 57 (ст.329-355)
150

Стаття 350. Порушення встановленого маршруту переміщення товарів

Ухилення від встановленого Кабінетом Міністрів України маршруту переміщення товарів територією України - тягне за собою накладення штрафу в розмірі від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або конфіскацію цих товарів.

Об’єкт правопорушення – визначений Кабінетом Міністрів України порядок щодо шляхів чи напрямків руху для певних видів транспорту чи товарів, що переміщуються територією України.

Об’єктивна сторона – ухилення від визначеного маршруту переміщення товарів.

Товари переміщуються територією України за процедурами прохідного та внутрішнього транзиту (ст. 155 МК України).

Прохідний митний транзит - це переміщення товарів під митним контролем від одного пункту пропуску, розташованого на митному кордоні України, - пункту ввезення на митну територію України - до іншого пункту пропуску, розташованого на митному кордоні України, - пункту вивезення за межі митної території України.

Внутрішнім митним транзитом вважається переміщення товарів під митним контролем:

1) від пункту пропуску, розташованого на митному кордоні України, - пункту ввезення на митну територію України - до митного органу, розташованого на митній території України;

2) від митного органу, розташованого на митній території України, до пункту пропуску, розташованого на митному кордоні України, - пункту вивезення за межі митної території України;

3) від одного митного органу, розташованого на митній території України, до іншого митного органу, розташованого на митній території України.

Ст. 201 МК України визначено, що товари, які переміщуються транзито

м, повинні у випадках, визначених Кабінетом Міністрів України, переміщуватися встановленими маршрутами та шляхами.

Суб’єкт відповідальності – громадяни і посадові особи, що здійснили такі дії.

Суб’єктивна сторона – зазначене порушення митних правил припускає наявність у правопорушника наміру на його вчинення.

У разі, якщо зазначене правопорушення було вчинено внаслідок аварії або дії непереборної сили, що підтверджується відповідними документами, відповідальність, передбачену Митним кодексом, таке правопорушення не тягне за умови, що особою були вжиті заходи, передбачені ст. 159 МК України:

1) забезпечено збереження товарів та недопущення будь-якого їх використання;

2) терміново повідомлено найближчий митний орган про обставини події, місцезнаходження товарів та транспортних засобів;

3) забезпечено перевезення товарів до найближчого митного органу або доставку посадових осіб митного органу до місцезнаходження зазначених товарів.

Відповідальність за правопорушення: накладення штрафу в розмірі від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або конфіскація цих товарів.

 

< Попередня   Наступна >