Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 57 (ст.329-355) Стаття 355. Дії, спрямовані на неправомірне звільнення від сплати податків і зборів або зменшення їх розміру

Стаття 355. Дії, спрямовані на неправомірне звільнення від сплати податків і зборів або зменшення їх розміру

Митний кодекс - Глава 57 (ст.329-355)
228

Стаття 355. Дії, спрямовані на неправомірне звільнення від сплати податків і зборів або зменшення їх розміру

Заявлення в митній декларації неправдивих відомостей та надання митному органу документів з такими відомостями як підстави для звільнення від сплати податків і зборів або зменшення їх розміру або несплата податків і зборів у строк, встановлений законодавством, а також інші протиправні дії, що спричинили недобори податків і зборів, за відсутності ознак злочину, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від ста до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а на посадових осіб підприємств - від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Основним безпосереднім об’єктом правопорушення є встановлений законодавством України порядок оподаткування та сплати податків і зборів, що забезпечує формування доходної частини державного бюджету. Під податком і збором розуміються обов’язкові внески до державного бюджету, здійснювані платниками у порядку і на умовах, що визначаються законами про оподаткування.

Правопорушення полягає у заявленні в митній декларації неправдивих відомостей тобто заяві недостовірних відомостей, які необхідні для прийняття рішення про випуск, в тому числі умовний, товарів і транспортних засобів, розміщенні їх у обраний митний режим або відомості які впливають на нарахування обов’язкових платежів (неправомірне звільнення від сплати податків і зборів або зменшення їх розміру).

Об’єктивною стороною правопорушення є дії. Під дією розуміється активна поведінка (вчинок) особи, в якій виражена зовні її воля і яка спрямована на застосування особою при декларуванні товарів саме таких ставок ввізного мита, яке справляється з товарів , що ввозяться на митну територію України , які звільняють від сплати податків і зборів або зменшують їх розмір.

-align: justify;">Під заявленням неправдивих відомостей розуміється декларування предметів не своїм найменуванням тобто класифікація товарів зовнішньоекономічної діяльності з порушенням основних правил інтерпретації встановлених Митним тарифом України та затвердженим Законом України “Про Митний тариф України”, або заявлення неточних відомостей щодо кількості товарів.

Документами, що містять неправдиві дані, є такі, в яких відомості щодо суті угоди (договору, контракту), найменування, асортименту, ваги, кількості чи вартості товарів, щодо їх відправника чи одержувача, щодо держави, з якої вони вивезені чи в яку переміщуються, тощо не відповідають дійсності.

Суб’єктом правопорушення є осудна особа, яка досягла 16-річного віку, а також посадова особа підприємства. Посадова особа підприємства - керівник та інші працівники підприємства (резиденти та нерезиденти), які в силу постійно або тимчасово виконуваних ними трудових (службових) обов'язків відповідають за виконання вимог, встановлених цим Кодексом, законами та іншими нормативно-правовими актами України, а також міжнародними договорами України з питань митної справи, укладеними в установленому законом порядку.

Суб’єктивна сторона правопорушення характеризується умисною або необережною (самовпевненість або недбалість) формами вини. Ставлення винного до наслідків у вигляді недоборів податків і зборів, за відсутності ознак злочину, може характеризуватися непрямим умислом або необережністю.

Для кваліфікації дій за ст. 355 МКУ не мають значення мотив і мета їх вчинення, а також чи настали від цього шкідливі наслідки.

Приклад: 18.10.02р громадянин Кузьмін О.В. в’їхав на територію України з Республіки Польща на автомобілі “Мерседес-Бенц” д.н.018-71ХА з вантажем витяжки кухонні в кількості 321 шт. На прикордонній митниці гр.Кузьмін О.В. по МД-1 №АВ14 0000001 від 17.10.02р.із загальної вартості 9205 грн. Сплатив 2945грн. О 10год. 30хв. гр.Кузьмін О.В. на автомобілі “Мерседес-Бенц” д.н. 008-01ХА був зупинений працівниками ДАЇ і митною вартою для перевірки і вантажу. В результаті перевірки було виявлено, що гр.Кузьмін О.В. сплатив митні платежі по МД-1 тільки за 291 шт.(витяжки кухонні), а за 30 шт. платежі сплачені не було. Відповідальність за правопорушення: тягне за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від ста до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а на посадових осіб підприємств - від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

< Попередня