Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 53 (ст.311-314) Стаття 314. Надання зразкiв товарiв пiд час здiйснення класифiкацiї товарiв

Стаття 314. Надання зразкiв товарiв пiд час здiйснення класифiкацiї товарiв

Митний кодекс - Глава 53 (ст.311-314)
162

Стаття 314. Надання зразкiв товарiв пiд час здiйснення класифiкацiї товарiв

З метою встановлення достовiрних вiдомостей про товари та їх вiдповiдностi опису класифiкацiйних групувань УКТЗЕД митнi органи можуть вимагати вiд суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi та громадян зразки товарiв та технiко-технологiчну документацiю на такi товари для проведення експертизи. Порядок надання зразкiв товарiв та технiко-технологiчної документацiї на них, строки i порядок проведення експертизи, а також порядок розпорядження зразками та документацiєю визначаються Кабiнетом Мiнiстрiв України.

Якщо при вирішенні питань класифікації товарів згідно з УКТЗЕД виникає необхідність проведення досліджень в митнiй лабораторiї або у разі виникнення сумнівів у правильності декларування товарів чи неподання до митних органів необхідних для митного оформлення достовірних документів про властивості товарів, митним підрозділом, на який покладена функція прийняття рішень по класифікації згідно УКТЗЕД, готується звернення до митної лабораторії та iнiцiюється взяття проб та зразкiв.

Взяття проб та зразків товарів для проведення їх досліджень здійснюється у відповідності до вимог статті 75 цього Кодексу.

Крім проб та зразків митні органи України мають право вимагати від суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності достовірні документи: оригінали або завірені відправником (одержувачем) копії відомостей про фізико-хімічні властивості, основні стадії технології виробництва та призначення (використання) товарів. Достовірними документами вважаються офіційно видані книги, державні стандарти, технічні умови, каталоги фірм-виробників, креслення виробів з підписами виконавців та посадових осіб, які їх перевірили. Техніко-технологічна документація необхідна для скорочення часу лабораторної експертизи, зменшення фінансових витрат і безпомилкового встановлення

відомостей про товари та їх відповідність опису класифікаційних групувань УКТЗЕД. Ненадання матеріалів та товарознавчої інформації може бути причиною затримки митного оформлення товару. У випадку відмови суб’єкта зовнішньоекономічної діяльності надати інформацію про товар митний орган має право відмовити йому у митному оформленні цього товару.

Митне оформлення товарів, проби і зразки яких бралися на дослідження, може бути закінчене тільки після отримання митним органом, де зберігаються ці товари, результатів дослідження.

Рішення, прийняте митним органом на підставі результатів проведеного лабораторного дослідження, доводиться до відома власників вантажу i є обов'язковими для пiдприємств i громадян при митному оформленні товарів.

 

< Попередня