Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 50 (ст.286-301) Стаття 291. Переміщення дипломатичної пошти та консульської валізи іноземних держав через митний кордон України

Стаття 291. Переміщення дипломатичної пошти та консульської валізи іноземних держав через митний кордон України

Митний кодекс - Глава 50 (ст.286-301)
237

Стаття 291. Переміщення дипломатичної пошти та консульської валізи іноземних держав через митний кордон України

Дипломатична пошта та консульська валіза іноземних держав, що переміщуються через митний кордон України, не підлягають ні розпечатуванню, ні затриманню. За наявності достатніх підстав вважати, що консульська валіза містить товари, не зазначені в частині третій цієї статті, митний орган може зажадати розпечатання валізи уповноваженими особами цієї іноземної держави у присутності посадових осіб митного органу. У разі відмови від розпечатання така валіза повертається до місця відправлення. Всі місця, що становлять дипломатичну пошту та консульську валізу, повинні мати видимі зовнішні ознаки, що свідчать про їх характер. Дипломатична пошта може містити виключно дипломатичні документи та товари, призначені для офіційного користування, а консульська валіза - тільки офіційну кореспонденцію та документи або товари, призначені виключно для офіційного користування.

Міжнародні норми, що встановлюють особливості переміщення дипломатичної пошти та консульської валізи визначені у статті 27 Віденської конвенції про дипломатичні зносини від 1961 року та статті 35 Венської конвенції про консульські зносини 1963 року.

Офіційна кореспонденція дипломатичних представництв іноземних держав в Україні недоторканна. Під офіційною кореспонденцією дипломатичних представництв розуміється вся кореспонденція, яка належить до дипломатичних, консульських установ та їх функцій.

Дипломатична пошта не підлягає ні розкриванню, ні затриманню.

У відповідності з правилами, що застосовуються митними органами України, до офіційної кореспонденції, яка переміщується звичайними поштовими каналами, належать листи вагою до 2 кг, дрібні пакети вагою до 2 кг та бандеролі вагою до 5 кг, які містять листи, друковані матеріал

и, книги, брошури, проспекти, лазерні диски тощо. Ознакою такої офіційної кореспонденції є її конкретне адресування дипломатичному представництву, консульській установі, міжнародній організації (її представництву) або їх персоналу.

Дипломатична пошта, пошта представництв міжнародних організацій, консульська валіза можуть містити тільки офіційну кореспонденцію, документи й предмети, призначені виключно для офіційного користування.

Якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, то за наявності достатніх підстав уважати, що в консульській валізі містяться інші предмети, митні органи мають право вимагати, щоб консульська валіза була розкрита вповноваженими особами іноземної держави у присутності посадових осіб митного органу України. У разі відмови цих осіб від розкриття консульська валіза повертається в місце відправлення.

Повідомлення про потребу присутності одержувача при митному огляді із зазначенням місця та часу огляду підприємство поштового зв'язку направляє одержувачу в разі надходження офіційної кореспонденції з-за кордону; відправнику - у разі відправлення офіційної кореспонденції за кордон.

У разі неможливості проведення митного огляду у зв‘язку з відсутністю згоди представництва офіційна кореспонденція, яка надійшла каналами поштового зв'язку, повертається відправнику.

Усі місця, які складають дипломатичну пошту, пошту представництва міжнародної організації, консульську валізу, повинні мати видимі зовнішні знаки, що вказують на їх характер.

Згідно з митними правилами України митне оформлення дипломатичної пошти, пошти представництв міжнародної організації, консульської валізи, що ввозяться на митну територію України, здійснюється прикордонною митницею, через яку вони переміщуються.

 

< Попередня   Наступна >