Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 49 (ст.276-285) Стаття 284. Підстави для відмови у випуску товару

Стаття 284. Підстави для відмови у випуску товару

Митний кодекс - Глава 49 (ст.276-285)
119

Стаття 284. Підстави для відмови у випуску товару

Митний орган може відмовити у випуску товару з метою його переміщення через митний кордон України лише за наявності достатніх підстав для висновку, що товар походить з країни, товари якої не підлягають випуску згідно із законами України та міжнародними договорами, укладеними в установленому законом порядку. Неподання належним чином оформленого сертифіката чи відомостей про походження товару не є підставою для відмови у митному оформленні та випуску товару з метою його переміщення через митний кордон України. Товари, походження яких достовірно не встановлено, випускаються митним органом за умови сплати мита за повними ставками. До товарів може застосовуватися (відновлюватися) режим найбільшого сприяння або преференційний режим за умови одержання належним чином оформленого посвідчення про їх походження не пізніше ніж через один рік з дати здійснення митного оформлення.

Стаття 284 встановлює, що митний орган може відмовити у випуску товару з метою його переміщення через митний кордон України лише за наявності достатніх підстав для висновку, що товар походить з країни, товари якої не підлягають випуску згідно із законами України та міжнародними договорами, укладеними в установленому законом порядку. Тобто відмова у випуску товару з метою його переміщення через митний кордон здійснюється якщо встановлено, що товари походять з країни по відношенню до якої застосовані ембарго на вивезення товарів з її території.

Неподання належним чином оформленого сертифіката чи відомостей про походження товару не є підставою для відмови у митному оформленні та випуску товару з метою його переміщення через митний кордон України.

Товари, походження яких достовірно не встановлено, випускаються митним органом за умови сплати мита за повними ставками.

До товарів

може застосовуватися (відновлюватися) режим найбільшого сприяння або преференційний режим за умови одержання належним чином оформленого посвідчення про їх походження не пізніше ніж через один рік з дати здійснення митного оформлення. В таких випадках відповідно до статті 25 Закону України від 5 лютого 1992 року № 2097-ХІІ “Про Єдиний митний тариф” здійснюється повернення власникові товарів суми надміру стягнутого мита.

 

< Попередня   Наступна >