Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 42 (ст.247-249) Стаття 248. Умови пересилання громадянами товарів у міжнародних поштових та експрес-відправленнях

Стаття 248. Умови пересилання громадянами товарів у міжнародних поштових та експрес-відправленнях

Митний кодекс - Глава 42 (ст.247-249)
211

Стаття 248. Умови пересилання громадянами товарів у міжнародних поштових та експрес-відправленнях

Громадяни мають право пересилати товари у міжнародних поштових та експрес-відправленнях у порядку, встановленому статтями 151 - 153 цього Кодексу, крім товарів, заборонених до такого пересилання. Обмеження щодо вартості та обсягів товарів, а також перелік товарів, заборонених до пересилання у міжнародних поштових та експрес-відправленнях, встановлюються цим Кодексом та іншими законами України.

Кабінетом Міністрів України визначені такі розміри і гранична маса міжнародних поштових відправлень (далі - МПВ).

У міжнародних поштових відправленнях пересилаються:

у простих і рекомендованих листах - письмові повідомлення, ділові папери, квитанції, рахунки, фотокартки;

у простих і рекомендованих бандеролях - рукописи, друковані видання, в тому числі гравюри, малюнки, географічні карти, викройки, каталоги, проспекти, оголошення та повідомлення і комплекти друкованих видань (у тому числі періодичних) з технічними носіями інформації, що належать до них. Проектна і технічна документація приймається для пересилання тільки від юридичних осіб;

у мішках "M" - книги, газети, журнали та інші друковані видання, а також комплекти друкованих видань (у тому числі періодичних) з технічними носіями інформації, що належать до них;

у поштових відправленнях з оголошеною цінністю - цінні папери, документи (крім заборонених для пересилання), національна валюта як нумізматична (боністична) продукція, іноземна валюта, платіжні документи і банківські платіжні картки міжнародних платіжних систем, емітованих уповноваженими банками в установленому законодавством порядку;

у дрібних пакетах - зразки товарів, предмети п

одарункового та іншого призначення. До дрібного пакета також може бути вкладене письмове повідомлення, що має характер особистого листування або стосується переліку вкладення, чи друковане видання.

У дрібних пакетах з позначкою "На конкурс" можуть пересилатися вкладення на технічних носіях інформації разом з фотокартками, малюнками, рукописами;

у посилках - продукти харчування (крім продукції тваринного походження) вагою до 10 кг в упаковцi виробника, предмети культурно-побутового та виробничого призначення, особистого користування, не заборонені для ввезення до країни призначення. У разі пересилання посилки з оголошеною цінністю максимальна сума оголошеної цінності не повинна перевищувати суми, визначеної у Керівництві з приймання міжнародних поштових відправлень.

У міжнародних поштових відправленнях також можуть пересилатися:

сувенірні вироби, предмети культурного призначення серійного і масового виробництва, не заборонені законодавством до вивезення з України;

не більш як 5 упаковок ліків або не більше ніж потрібно на один курс лікування одного хворого (за призначенням лікаря);

Для декларування товарів та інших предметів, що переміщуються в МПВ, використовуються уніфіковані міжнародні бланки встановлених форм згідно з положеннями актів Всесвітнього поштового Союзу (далі - ВПС):

митна декларація CN 23, використання якої обов’язкове при пересиланні посилок, згрупованих поштових відправлень з позначкою "Консигнація" та можливе при пересиланні відправлень з оголошеною цінністю;

ярлик "Митниця CN 22", використання якого обов’язкове при пересиланні дрібних пакетів, мішків "М" та можливе при пересиланні бандеролей.

У разі недекларування відправником товарів та інших предметів або за відсутності митної декларації CN 23 (ярлика “Митниця CN 22”) до МПВ, що надійшло на адресу громадянина чи відправляється за межі митної території України громадянином, посадова особа митного органу під час митного огляду МПВ у примірнику митної декларації CN 23 зазначає перелік товарів та інших предметів, що містяться в МПВ.

Митна декларація CN 23 разом з примірником акта залишається в справах митного органу, але не вважається декларуванням товарів, що містяться в МПВ, не замінює декларації відправника МПВ, а кваліфікується як перелік товарів та інших предметів.

Митний контроль МПВ здійснюється оглядовою комісією в складі трьох осіб - однієї посадової особи митного органу та двох працівників місця міжнародного поштового обміну (далі – ММПО).

Митний контроль МПВ здійснюється посадовими особами митного органу за відсутності відправника (одержувача) МПВ шляхом перевірки документів і відомостей, потрібних для такого контролю, митного огляду (переогляду), обліку товарів та інших предметів у МПВ, а також з використанням інших видів контролю, передбачених законодавством України.

Митні органі самостійно визначають форму та обсяг митного контролю, достатні для забезпечення додержання законодавства України з питань митної справи.

Митний огляд МПВ здійснюється, як правило, без їх розпакування з використанням технічних засобів контролю.

Розпакування, зважування та упакування МПВ здійснюються працівниками ММПО в присутності посадової особи митного органу. Митний огляд (переогляд) з розпакуванням МПВ здійснюється в таких випадках:

якщо товари та інші предмети в МПВ задекларовано загальним найменуванням або нерозбірливо;

якщо товари та інші предмети в МПВ підлягають іншим видам контролю;

якщо товари та інші предмети в МПВ підлягають оподаткуванню згідно із законодавством України;

за відсутності митної декларації CN 23 або ярлика "Митниця CN 22", а також у разі їх незаповнення;

якщо щодо МПВ складено акт про пошкодження оболонки, невідповідність маси МПВ масі, зазначеній на МПВ або в супровідних документах на МПВ, тощо.

За наявності документів, потрібних для митного оформлення МПВ, митний орган здійснює митне оформлення МПВ у термін, що не перевищує:

для відправлень міжнародної прискореної пошти "EMS":

з вкладеннями товарів (предметів) - 1 доби, для письмової кореспонденції - 12 годин;

для інших МПВ:

з вкладеннями товарів (предметів) - 3 діб, для письмової кореспонденції - 24 годин.

У разі збільшення обсягів надходжень МПВ у передсвяткові дні термін може бути збільшений до 2 діб для відправлень міжнародної прискореної пошти "EMS" з вкладеннями товарів та інших предметів та до 5 діб для інших МПВ.

Не підлягають пропуску через митний кордон України в МПВ товари та інші предмети:

а) заборонені до переміщення через митний кордон України згідно із законодавством України в тому числі:

вогнепальна зброя і боєприпаси до неї, холодна зброя та інші предмети, спеціально призначені для нападу та оборони (кастети, стилети, балончики з рідиною паралітичної дії тощо), вибухові, легкозаймисті або інші небезпечні речовини, військове спорядження, якщо інше не передбачено законодавством;

наркотичні засоби, психотропні речовини, їх аналоги і прекурсори, включені Комітетом з контролю за наркотиками при МОЗ до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів, що підлягають спеціальному контролю відповідно до законодавства, та радіоактивні речовини;

культурні цінності;

б) предмети непристойного та аморального змісту;

в) дозволи на право носіння зброї, трудові книжки, військові квитки, паспорти та інші документи, що посвідчують особу;

г) товари, переміщення яких здійснюється з порушенням прав інтелектуальної власності;

д) предмети, ввезення яких заборонено до країн, визначених у Керівництві з приймання міжнародних поштових відправлень.

У міжнародних посилках, бандеролях, мішках "M" забороняється пересилати письмові повідомлення, що мають характер ділового і особистого листування, а також будь-яку кореспонденцію, яка не належить відправникам або адресатам (одержувачам), за винятком рахунків та описів вкладення.

У міжнародних бандеролях, мішках "M", дрібних пакетах та посилках забороняється пересилати документи та цінні папери;

е) відправлені з порушенням митних правил, актів ВПС чи нормативно-правових актів, що застосовуються у сфері надання послуг поштового зв'язку;

є) на переміщення яких через митний кордон України встановлено обмеження внаслідок застосування державних заходів нетарифного регулювання (ліцензування, сертифікації тощо) або які підлягають іншим видам контролю та за результатами такого контролю не можуть бути пропущені через митний кордон України;

ж) предмети, щодо яких не було здійснено митне оформлення.

Призначені до пересилання за кордон у відкритих поштових відправленнях оригінали або засвідчені нотаріально копії особистих документів легалізуються (для тих країн, де така легалізація потрібна) в Міністерстві закордонних справ України.

Пропуск на митну територію України сільськогосподарської продукції, що підпадає під визначення першої - двадцять четвертої груп Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності, що ввозиться громадянами, в будь-яких обсягах не дозволяється.

Це обмеження не поширюється на продукти харчування в упаковці виробника (крім продуктів харчування тваринного походження), що надходять на адресу фізичних осіб у міжнародних поштових відправленнях, вагою до 10 кг. Ці продукти харчування не звільняються від оподаткування.

Ввезення в Україну та вивезення за її межі зоологічних колекцій здійснюються за правилами, що встановлюються Міністерством екології та природних ресурсів України.

За відсутності ознак контрабанди або порушення митних чи поштових правил МПВ з товарами та іншими предметами, забороненими до переміщення через митний кордон України, пропуску в Україну не підлягають і повертаються ММПО відправникам МПВ. Повернення відправникам таких МПВ здійснюється операторами поштового зв’язку відповідно до положень Всесвітньої поштової конвенції.

МПВ з товарами та іншими предметами, щодо переміщення яких через митний кордон України встановлено обмеження, у визначеному порядку зберігаються оператором поштового зв'язку під митним контролем до подання митним органам дозвільних документів або до закінчення встановленого поштовими правилами терміну зберігання МПВ.

Товари, що ввозяться на митну територію України в МПВ, обкладаються податками й зборами в порядку, наведеному в таблиці (див. далі).

Пересилання за межі України валюти України

Дозволяється пересилання громадянами-резидентами та нерезидентами в міжнародних поштових відправленнях з оголошеною цінністю за межі України як нумізматичної (боністичної) продукції банкнот, розмінних монет, номінал яких виражено в гривнях, не більше ніж один примірник кожного номіналу та монет із недорогоцінних металів, номінал яких виражено в гривнях, не більше ніж один примірник кожного найменування.

Пересилання за межі України іноземної валюти та чеків

Дозволяється пересилання за межі України на ім’я громадян-резидентів і нерезидентів іноземної валюти та чеків у міжнародних поштових відправленнях з оголошеною цінністю:

банкнот у сумі до 100 доларів США або еквівалент цієї суми в іншій іноземній валюті за офіційним курсом гривні до іноземних валют, установленим Національним банком на день оформлення митної декларації,

іменних чеків, виражених в іноземній валюті, що були ввезені/переслані з дотриманням вимог чинного законодавства України.

Дозволяється пересилання на митну територію України на ім’я громадян-резидентів і нерезидентів іноземної валюти та чеків у міжнародних поштових відправленнях з оголошеною цінністю:

банкнот у сумі до 200 доларів США або еквівалент цієї суми в іншій іноземній валюті за офіційним курсом гривні до іноземних валют, установленим Національним банком на день оформлення митної декларації,

іменних чеків, виражених в іноземній валюті, - у сумі до 10000 доларів США або еквівалент цієї суми в іншій іноземній валюті за офіційним курсом гривні до іноземних валют, установленим Національним банком на день оформлення митної декларації. Сума оголошеної цінності цих відправлень не повинна перевищувати 5000 доларів США.

Отримання чеків в Україні в сумі, що перевищує встановлені норми, дозволяється на підставі спеціального дозволу Національного банку за формою 05.

Переміщення громадянами товарів у міжнародних експрес-відправленнях

Митному оформленню в митному органі, у зонi дiяльностi якого розташована Центральна сортувальна станція (далі - ЦСС), пiдлягають міжнародні експрес-відправлення (далі – МЕВ) документального характеру незалежно вiд мiсця розташування одержувача (вiдправника), а також МЕВ, що належать громадянам, які не є суб'єктами ЗЕД, незалежно вiд мiсця розташування одержувача, у разi сплати за них експрес-перевізником належних податків та зборів і подання дозвiльних документiв, передбачених законодавством.

Декларування товарів, які надходять на митну територію України в МЕВ на адреси громадян, здійснюється експрес-перевізником із використанням митної декларації М 16.

У разі відправлення громадянами МЕВ за межі митної території України декларування переміщуваних у них товарів здійснюється на бланку митної декларації.

Нарахування та стягнення податків і зборів на товари та інші предмети, що перемiщуються в МЕВ, здiйснюються згiдно з порядком, установленим законодавством України (див. таблицю).

Переміщення через митний кордон України в МЕВ товарів та інших предметів, заборонених до такого переміщення, тягне за собою конфіскацію цих товарів та інших предметів.

Митне оформлення кузовів та шасі за кодами 8706 і 8707 згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТЗЕД), що ввозяться громадянами для вільного обігу, здійснюється як митне оформлення зібраних транспортних засобів: з урахуванням максимального об'єму циліндрів двигунів, що серійно встановлювалися на марках таких автомобілів відповідного року їх випуску.

Нові та такі, що були у користуванні, транспортні засоби, а також вузли, агрегати та чистини до них, що ввозяться громадянами, підлягають обов’язковій сертифікації відповідно до чинного законодавства. При цьому кузови та шасі транспортних засобів за кодами 8706, 8707 Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності підлягають сертифікації як зібрані транспортні засоби.

 

< Попередня   Наступна >