Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 42 (ст.247-249) Стаття 249. Визначення вартості товарів, які переміщуються громадянами через митний кордон України, для цілей нарахування податків і зборів

Стаття 249. Визначення вартості товарів, які переміщуються громадянами через митний кордон України, для цілей нарахування податків і зборів

Митний кодекс - Глава 42 (ст.247-249)
287

Стаття 249. Визначення вартості товарів, які переміщуються громадянами через митний кордон України, для цілей нарахування податків і зборів

Митна вартість товарів, які переміщуються громадянами через митний кордон України, для цілей нарахування податків і зборів визначається на підставі заяви власника цих товарів чи уповноваженої ним особи за умови надання підтверджувальних документів (товарних чеків, ярликів тощо), які можна ідентифікувати з наявними товарами. При визначенні митної вартості товарів, які переміщуються у несупроводжуваному багажі та вантажному відправленні, крім вартості самих товарів враховується вартість їх страхування та перевезення (фрахту) до моменту перетинання ними митного кордону України. За відсутності таких підтверджень або у разі наявності обгрунтованих сумнівів щодо достовірності відомостей стосовно заявленої вартості митні органи визначають митну вартість самостійно, на підставі ціни на ідентичні або подібні (аналогічні) товари та відповідно до вимог цього Кодексу.

Враховуючи, що митна вартість є основою для нарахування податків і зборів на товари, що переміщуються через митний кордон України, визначення митної вартості є питанням найважливішим.

Найбільш складним є питання визначення митної вартості товарів, які переміщуються громадянами.

Митна вартість обчислюється на момент перетину товарами митного кордону України.Митна вартість товарів, які переміщуються громадянами через митний кордон України, визначається на підставі заяви громадянина за умови надання ним підтверджувальних документів. Такими документами можуть бути товарні чеки, ярлики тощо за умови, що ці документи можна ідентифікувати з наявними товарами.

При визначенні митної вартості товарів, які переміщуються в несупроводжуваному багажі, крім вартості самих товарів враховується вартість їх страхув

ання та перевезення (фрахту) до моменту перетинання ними митного кордону України.

У разі відсутності документів, які підтверджують заявлену громадянином митну вартість, або за наявності обґрунтованих сумнівів щодо достовірності заявлених відомостей митний орган може самостійно визначити митну вартість товарів, застосовуючи методи визначення митної вартості, встановлені цим Кодексом.

Із усіх встановлених Кодексом методів, для товарів, які переміщуються громадянами, можуть бути застосовані такі:

визначення митної вартості на підставі ціни на ідентичні товари (метод 2);

визначення митної вартості на підставі ціни на подібні (аналогічні) товари (метод 3).

Під ідентичними розуміються товари, однакові за всіма ознаками з товарами, що оцінюються, утому числі за такими:

фiзичнi характеристики;

якiсть та репутацiя на ринку;

країна походження;

виробник.

Незначнi зовнiшнi вiдмiнностi не можуть бути пiдставою для вiдмови у розглядi товарiв як iдентичних, якщо в цiлому такi товари вiдповiдають зазначеним вимогам.

У разi якщо для цiлей застосування цього методу виявляється бiльше однiєї цiни угоди щодо iдентичних товарiв, для визначення митної вартостi товарiв, що iмпортуються, застосовується найнижча з них.

Пiд подiбними (аналогiчними) розумiються товари, якi хоч i не є однаковими за всiма ознаками, але мають схожi характеристики i складаються iз схожих компонентiв, завдяки чому вони виконують однаковi функцiї порiвняно з товарами, що оцiнюються, та вважаються комерцiйно взаємозамiнними.

Для визначення, чи є товари подiбними (аналогiчними), враховуються такi ознаки:

якiсть, наявнiсть торговельної марки i репутацiя на ринку;

країна походження;

виробник.

Товари не вважаються iдентичними чи подiбними (аналогiчними) оцiнюваним:

якщо вони не були виробленi в тiй же країнi, що i товари, якi оцiнюються. Товари, виготовленi не виробником оцiнюваних товарiв, а iншою особою, беруться до уваги лише у разi, якщо немає нi iдентичних, нi подiбних (аналогiчних) товарiв, виготовлених особою - виробником товарiв, якi оцiнюються;

якщо проектування товарів, дослiдно-конструкторськi роботи, художнє оформлення, дизайн, ескiзи, креслення, а також iншi аналогiчнi роботи виконанi в Українi.

Слід звернути увагу, що декларування митної вартості товарів, які переміщуються громадянами, здійснюється без подання декларації митної вартості.

 

< Попередня