Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 38 (ст.229-236) Стаття 230. Дозвіл на переробку товарів на митній території України

Стаття 230. Дозвіл на переробку товарів на митній території України

Митний кодекс - Глава 38 (ст.229-236)
153

Стаття 230. Дозвіл на переробку товарів на митній території України

Ввезення та переробка на митній території України товарів, що походять з інших країн, здійснюються з дозволу митного органу відповідно до положень цього кодексу та інших законів України. Дозвіл на переробку товарів на митній території України може бути скасовано митним органом, якщо його видано на підставі недостовірних даних, що мали істотне значення для прийняття рішення, або у разі коли підприємство-резидент, якому видано такий дозвіл, не дотримується положень цього Кодексу та інших актів законодавства України.

Враховуючи характер операцій, які проводяться в рамках митного режиму переробки товарів та необхідність постійного контролю за впливом їх на економічну активність в суміжних секторах національного господарства, встановлюються жорсткі критерії можливості використання режиму і детальний порядок всіх його основних етапів. Митний кодекс закріплює дозвільний порядок використання режиму переробки. Розміщення товарів в режими переробки можливе тільки з дозволу митного органу.

Дозвіл на застосування зазначених митних режимів може бути наданий митним органом на підставі письмової заяви суб‘єкта зовнішньоекономічної діяльності, поданої в митницю за місцем державної реєстрації суб‘єкта. В заяві мають бути викладені відомості, необхідні для прийняття рішення митним органом стосовно можливості розміщення товару в даний режим (про заявника, товар, який ввозиться, термін переробки, підприємство – виробник та. ін.). Для прийняття рішення про можливість розміщення товарів у режим переробки митними органами розглядаються економічні (захист інтересів українського товаровиробника, збільшення експорту готових виробів), технічні (можливість ідентифікувати перероблені товари в продуктах переробки, вимоги до технологічного процесу переробки)і адміністративні критерії (дотримання режиму переробки).

<

p style="text-align: justify;">Дозвіл на розміщення товарів в режими переробки може бути скасовано митними органами у разі надання суб‘єктом неправдивих даних при розміщенні товарів у ці режими або порушень суб‘єктом зовнішньоекономічної діяльності законодавчо встановлених вимог під час використання режиму переробки.

Митні режими переробки допускають використання товарів тільки в чітко визначених цілях. Товари, що ввозяться в Україну чи вивозяться з її території в режимі переробки можуть використовуватись при дотриманні раніше установлених умов і вимог та тільки у визначених операціях по їх обробці, переробці з метою повної або часткової зміни складу цих товарів.

В процедурі застосування митного режиму переробки умовно можна виділити три етапи – надання режиму, безпосереднє використання і завершення його дії. При розміщенні товарів під зазначений режим має бути виконано ряд умов та вимог і відповідно до їх виконання вирішується питання про можливість надання режиму переробки в кожній конкретній ситуації.

 

< Попередня   Наступна >