Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 36 (ст.217-224) Стаття 217. Поняття митного режиму спеціальної митної зони

Стаття 217. Поняття митного режиму спеціальної митної зони

Митний кодекс - Глава 36 (ст.217-224)
87

Глава 36. Спеціальна митна зона

Стаття 217. Поняття митного режиму спеціальної митної зони

Спеціальна митна зона - це митний режим, відповідно до якого до товарів, які ввозяться на території відповідних типів спеціальних (вільних) економічних зон із-за меж митної території України, а також до товарів, які вивозяться з територій зазначених зон за межі митної території України, не застосовуються заходи тарифного і нетарифного регулювання, якщо інше не передбачено законом.

Дана стаття розкриває поняття спеціальної митної зони (далі СМЗ), як одного з видів митного режиму, визначеного статтею 185 МКУ. При цьому, у тлумаченні використовуються наступні терміни: тип СМЗ, межи митної території України, територія СМЗ, тарифне та нетарифне регулювання.

Відповідно до статей 5 та 6 митного кодексу, межи території СМЗ становлять митний кордон України, тому її територія знаходиться поза межами митної території України, і являє собою частину території України на якій встановлюються й діють спеціальний правовий режим економічної діяльності та порядок застосування й дії законодавства України.

Законом України “Про загальні засади створення і функціонування спеціальних (вільних) економічних зон” від 13.10.1992 року № 2673-XII визначені наступні функціональні типи СЕЗ: вільні митні зони й порти, експортні, транзитні зони, митні склади, технологічні парки, технополіси, комплексні виробничі зони, туристсько-рекреаційні, страхові, банківські, зони, яки поєднують функції різних типів СЕЗ тощо.

Заходи тарифного регулювання передбачають обкладення митом товарів та iнших предметів, що ввозяться на митну територію України або вивозяться за межi цiєї території відповідно до систематизованого звіту ставок мита визначеного Законом України про “Єдиний митний тариф України” від 05.0

4.2001 року № 2371-ІII, а нетарифне регулювання – введення обмежень на ввезення товарів на митну територію України або вивезення товарів за її межи, але СМЗ не є митною територією України, тому до неї не застосовуються ці заходи, якщо інше не передбачено законом України, щодо конкретної СМЗ.

В зв’язку з цим, заповнення ВМД має деякі особливості. Зокрема, в частини заповнення графи 36 (окремі коди податкових пільг для кожного виду податку відповідної СЕЗ), графи 37 ВМД (окремі коди особливостей переміщення для кожної СЕЗ) та умовне нарахування податків за відповідним законом України про конкретну СЕЗ за графою 47 ВМД.

 

Наступна >