Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 34 (ст.204-211) Стаття 205. Умови переміщення товарів у режимі тимчасового ввезення (вивезення)

Стаття 205. Умови переміщення товарів у режимі тимчасового ввезення (вивезення)

Митний кодекс - Глава 34 (ст.204-211)
175

Стаття 205. Умови переміщення товарів у режимі тимчасового ввезення (вивезення)

Переміщення товарів у режимі тимчасового ввезення (вивезення) передбачає: 1) подання митному органу документів на такі товари з обґрунтуванням підстав їх тимчасового ввезення на митну територію України (вивезення за межі митної території України); 2) надання митному органу, що здійснює митне оформлення товарів, які тимчасово ввозяться (вивозяться), зобов'язання про їх зворотне вивезення (ввезення) у строки, що обумовлені метою тимчасового ввезення (вивезення), але не перевищують строків, встановлених цим Кодексом; 3) подання митному органу, що здійснює митне оформлення товарів, які тимчасово ввозяться (вивозяться), дозволу відповідного компетентного органу на тимчасове ввезення (вивезення) товарів, якщо отримання такого дозволу передбачено законом.

Як і в інших митних режимах умовою переміщення товарів у режимі тимчасового ввезення (вивезення) є подання митному органу, що здійснює митне оформлення таких товарів, ряду документів, на підставі яких митний орган може прийняти рішення щодо можливості застосування цього режиму. Перелік таких документів та їх зміст встановлений з урахуванням того, що у відношенні до коментуємого митного режиму застосовуються мінімальні вимоги тарифного та нетарифного засобів регулювання зовнішньоекономічної діяльності

До таких документів відносяться:

Письмова заява особи, яка має намір розмістити товар у режимі тимчасового ввезення (вивезення), у якій зазначаються відомості про мету тимчасового ввезення (вивезення) товарів; найменування, кількість та вартість товарів, що будуть оформлені відповідно до митного режиму; термін зворотного вивезення товарів; інша інформація, що може бути використана при митному оформленні, наприклад, номери телефонів осіб, відповідальних за зворотне вивезення (ввезення) товарів, місцезна

ходження особи, що тимчасово ввозить (вивозить) товари, тощо.

Письмове зобов'язання особи, яке має намір розмістити товар у режимі тимчасового ввезення (вивезення), не реалізовувати товари, оформлені відповідно до митного режиму тимчасового ввезення (вивезення), без дозволу митниці та відповідного митного оформлення і вивезти ці товари в установлений термін або провести їхнє декларування в інший митний режим до закінчення цього терміну.

Договір (контракту), у відповідності до якого товари тимчасово ввозяться (вивозяться) на митну територію України.

Товаротранспортні, товаросупровідні, комерційні документи, у відповідності до яких товари тимчасово ввозяться (вивозяться) на митну територію України.

Установлені чинним законодавством дозволи інших органів (Державної служби експортного контролю України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства аграрної політики України, та ін.). До таких дозвільних документів можуть також відноситись відповідні рішення Кабінету Міністрів України, щодо можливості розміщення тих чи інших товарів в режимі тимчасового ввезення (вивезення).

У разі відсутності встановлених чинним законодавством документів, необхідних для здійснення митного оформлення товарів в режимі тимчасового ввезення (вивезення), митний орган відмовляє в митному оформленні з застосуванням зазначеного митного режиму.

Переміщення товарів через митний кордон України підлягає декларуванню митниці з поданням вантажної митної декларації та оформленню відповідно до митного режиму тимчасового ввезення (вивезення).

Враховуючи вимоги ст. 40 “Здійснення митного контролю”, ст. 41 “Форми митного контролю”, ст. 55 “Огляд та переогляд товарів і транспортних засобів” Митного кодексу, необхідно зазначити, що також умовою переміщення товарів у режимі тимчасового ввезення (вивезення) є обов’язкове пред’явлення товару для митного контролю та митного оформлення.

 

< Попередня   Наступна >